U trendu

Sindikat Nezavisnost fabrike FCA u ponedeljak organizuje jednostani štrajk upozorenja

Sindikat „Nezavinost“ u kragujevačkoj fabrici Fijat Krajsler automobili (FCA) organizovaće u ponedeljak, 11. decembra jednosatni štrajk upozorena kako bi podsetio rukovodstvo fabrike da nije ispunjeno ono što je dogovoreno posle letošnje obustave rada, rekao je agenciji Beta predsednik tog sindikata Zoran Stanić.

„Štrajk upozorenja biće organizovan na radnim mestima, od 13.30 do 14.30, kako bi poslovodstvu, ali i Vladi Srbije kao suvlasniku fabrike, skrenuli pažnju da je naš požaj sve teži i da nema rezultata sporazuma potpisanog posle prestanka štrajka održanog pre pet meseci“, rekao je danas Stanić.

On je naveo da ne očekuje veliki odziv radnika na poziv tog sindikata koji nema reprezentativnost, jer su, po njegovim rečima, zaposleni zaplašeni da ne izgube radno mesto.

„Uslovi rada su sve teži jer je dosta radnika napustilo fabriku, a niko nije zaposlen. Ne znamo kakvi su rezultati rada komisije koja je trebalo da ispita organizaciju posla. Plate nisu povećane već su samo uskladjene sa rastom inflacije, a neizvesna je isplata dogovorenih bonusa efikasnosti“, kazao je Stanić.

Radnici fabrike FCA bili su u generalnom štrajku od 28. juna do 18. jula. Rukovodstvo fabrike je pristalo da pregovara sa radnicima tek kad je prekinut štrajk i dogovoreno je povećanje plata od avgusta za 2,2 odsto i u 2018. za 4,5 odsto.

Dogovorena je i isplata bonusa i da se naknada za noćni prevoz udvostruči, kao i da u naredne tri godine zaposleni u FCA ne obustavljaju proizvodnju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar