U trendu

Sindikat: Niske temperature onemogućavaju rad u fabrici Zastava oružje

KRAGUJEVAC – Sindikat Zastava oružja u Kragujevcu uputio je danas dopis Ministarstvu odbrane sa zahtevom da preduzme odgovarajuće korake za prevazilaženje teške situacije u toj fabrici, jer još nema postavljenog generalnog direktora i ne dobija grejanje u proizvodnim halama.

Temperature u mnogim pogonima su tek nekoliko stepeni u plusu, zbog čega su radnici pušteni kućama, jer nije omogućen ni minimalni uslov za zdrav i bezbedan rad, navode iz sindikata.

Zbog niskih temeperatura otežan je i onemogućen zdrav i bezbedan rad u fabrici Zastava oružje, kažu u toj sindikalnoj organizaciji.

Sindikalci ističu da su proizvodne hale fabrike Zastava oružje i dalje hladne, kao i da i pored sve nižih temperatura preduzeće Energetika ne isporučuje dovoljno toplote i protoke fluida koji bi zagrejali delove fabrike okovane hladnoćom.

Kako je navedeno, zbog preniskih temperatura dolazi i do pucanja različitih delova sistema grejanja, što zahteva stalne popravke i komplikuje već tešku situaciju.

Mašine ne mogu da se uključe zbog zgusnutog ulja, s obzirom da nisu predviđene da rade na tako niskim temperaturama.

„Fabrika i dalje nema generalnog direktora i pored toga što je postavljen statutarni zastupnik fabrike, ne može se doći do odgovora na pitanje, kako prevazići hladne dane i obezbediti mogućnost da se proizvodnja neometano nastavi“, tvrde iz sindikata.

Kažu da po se ovom pitanju od državnih zvaničnika niko ne oglašava, kao i da je primetno i odsustvo predsednika Nadzornog odbora fabrike.

Sindikat podseća da Ministarstvo odbrane upravlja fabrikom i navodi da se od 2014. u Nadzorni odbor delegiraju samo predstavnici tog ministarstva koji postavljaju generalnog direktora i izvršne direktore.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.