U trendu

Sindikati: Altavila obavestio Vladu Srbije o stavovima kompanije

Dva sindikata kragujevačke fabrike Fijat Krajsler automobili saopštila su večeras da je visoki rukovodilac te kompanije Alfredo Altavila obavestio Vladu Srbije kao manjinskog akcionara da ukoliko ne dodje do prekida štrajka sledi otpuštanje i smanjenje proizvodnje.

Predstavnici sidnikata su preneli novinarima i da je Altavila obavestio Vladu Srbije da nema pregovora dok traje štrajk.

„Altavila je obavestio Vladu Srbije da ukoliko u roku od sedam dana ne dodje do pregovora, što bi značilo i prekid štrajka, u planu je otpuštanje 320 radnika“, rekao je predsednik Samostalnog sindikata FCA Zoran Marković.

Naveo je i da je Vlada Srbije, ukoliko ne dodje do prekida štrajka obaveštena i da se razmatra smanjenje planirane proizvodnje za ovu godinu za oko 80 odsto.

Prema njegovim rečima, posle toga radnici će otići na godišnji odmor a to će voditi ka tihom zatvaranju fabrike FCA u Kragujevcu.

„Preti i smanjenje proizvodnje, a kasnije i otpuštanje radnika u kooperantskim firmama“ rekao je Marković.

On je rekao i da je Altavila ponudio povećanje zarada ali bez garancije koliko uz naglašavanje uslova da se prekine štrajk kako bi otpočeli pregovori.

Predstavnici štrajkača su se sa ministrom privrede Goranom Kneževićem ranije danas dogovorili da ukoliko štrajk bude obustavljen, već sutra bi bili organizovali pregovori sa čelnicima kompanije FCA.

„U petak bismo mogli da obnovimo proizvodnju u obe smene, a pregovori bi se do nedelje obavljali na najvišem nivou uz posredovanje premijerke, sa vrhom kompanije“, rekao je Marković.

Prema njegovim rečima, u nedelju bi u 19.00 zaposleni u FCA bili informisani šta je dogovoreno, posle čega bi oni trebalo da odluče da li to prihvataju ili ne.

Dodao je i da će radnici kojima ne bi odgovarala ponuda kompanije iz pregovora moći da nastave štrajk u ponedeljak bez ikakvih sankcija.

„Pošto je danas ova ponuda predstavljena štrajkačima, izjasnili su se tako da je oko 80 posto štrajkača iz prve smene prihvatilo zamrzavanje štrajka, dok je više od 80 odsto štrajkača iz druge smene bilo protiv“, rekao je on.

Ocenio da je sada „pat pozicija“ zbog čega će zatražiti od Vlade još jedan dan za izjašnjavanje, odnosno kako je rekao demokratski referendum.

„Tražiću još jedan dan da se sprovede demokratski referendum, da svako odluči o svojoj sudbini, i bude društveno odgovoran za sebe svoju porodicu i gradu Kragujevcu“, naveo je on.

Marković izrazio očekivanje da će biti pronadjeno rešenje uz podršku Vlade.

On je rekao da je lično za prekid štrajka i početak rada od petka, uz otpočinjanje pregovora sa vrhom kompanije.

Marković smatra da su radnici druge smene izjasnili danas protiv prekida štrajka zbog opstrukcije, dok je za predsednika sindikata „Nezavisnost „Zorana Stanića ovakva odluka doneta „iz inata“.

Stanić je rekao da je ponuda Altavile „samo nova pretnja“ radnicima da ako ne počnu da rade u roku od dva dana sledi otpuštanje.

„Meni je predlog Altavile neozbiljan jer se po ugovoru sa državom Srbijom Fijat obavezao da će do kraja 2018. držati 2.433 radnika bez obzira da li ima posla ili ne, a mi trenutno imamo i manje radnika“, rekao je Stanić.

On je naveo da je smešno što je najavio da će smanjiti broj radnika za 320 jer već postoji manjak radnika i muči se muka da se smene organizuju.

„Da je kompanija u finansijskim problemima radnici bi sigurno pristali da rade za 30.000 možda i 20.000, ali problem je što para ima i rasipaju se na sve strane, a nema za plate“, rekao je Stanić.

On je ocenio da mu je malo čudan stav kolege Markovića koji je kao predsednik Štrajkačkog odbora poveo radnike u štrajk i naveo da mu se čini da je „promenio kurs“.

Potvrdjeno je da se generalni štrajk u FCA nastavlja sutra obustavom rada u obe smene.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.