U trendu

Sindikati i poslodavci odbacili Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti

Reprezentativni sindikati i Unija poslodavaca Srbije odbili su danas na sednici Socijalno-ekonomskog saveta da podrže Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti jer smatraju da je nejasan i da nije moguće primeniti odredbu da u strukturi zaposlenih žene budu zastupljene 40 odsto.

Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost Zoran Stojiljković rekao je agenciji Beta da je nacrt tog zakona uradjen bez konsultacija sa sindikatima i poslodavcima, odnosno s onima koji treba da ga primene.

On je kazao da taj sindikat podržava opredeljenje da žene u strukturi zaposlenih budu zastupljene više nego sada, ali da nije uvek primenjivo da to bude 40 odsto, kako predvidja Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti.

„Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti zalazi i u strukturu firmi, što nije prihvatljivo“, rekao je Stojiljković.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je za Betu da Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti neprihvatljiv i da su neki njegovi delovi nejasni i nisu u skladu sa evropskim standardima.

„Nacrt zakona je neprihvatljiv i oko njega se napravio cirkus jer u izradi nisu učestvovali sindikati, poslodavci, a i ministar rada tvrdi da nisu tražane konsultacije od tog ministarstva“, rekao je Atanacković.

Jedna kompanija koja ima lanac trgovinskih radnji trebalo bi, kako je rekao, da po tom Nacrtu otpusti žene jer čine 75 odsto zaposlenih i zaposli muškarce.

„Čuo sam i da je ministar za rad, zapošljavanje i socijalnu zaštitu rekao da nema mogućnost da zaposli više muškaraca da bi napravio rodnu strukturu kako Nacrt predvidja da odnos žena i muškaraca bude 40 odsto prema 60 odsto“, rekao je Atanacković.

Dodao je da je Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti predvideo da se čak formira radno telo pri Vladi Srbije koje bi kontrolisalo izveštaje o strukturi zaposlenih koje bi poslodavci morali godišnje da dostave, da ih ažuriraju, a u suprotnom bili bi novčano kažnjeni.

„Svi se slažemo da za izvršioca svih poslova treba tražiti najboljeg čoveka u svakom smislu, bilo kog da je pola“, rekao je Atancković.

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je juče da će Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti biti prosledjen Ministarstvu za rad na doradu.

Mihajlović je rekla da kao ovlašćeni predlagač Nacrt zakona više neće slati na vladine odbore, već da će ga predati Ministarstvu za rad da se doradi onaj deo koji smatraju da je problematičan.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar