Siniša Mali: Strategijom razvoja gradimo moderan i održiv Beograd

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je na predstavljanju Strategije razvoja grada Beograda do 2021. godine da taj dokument definiše misiju i viziju razvoja Beograda u naredne četiri godine i podrazumeva izgradnju urbanog, kosmopolitskog, otvorenog, održivog i razvijenog grada.

On je kazao da će Strategija usvojena na današnjoj sednici Gradskog veća po usvajanju na Skupštini grada postati obavezujući dokument za sve koji učestvuju u vodjenju Beograda.

„Akcenat je na nekoliko važnih stvari, pre svega na poboljšanju kvaliteta života naših sugradjana, što podrazumeva nastavak rada na infrastrukturi, kao i nastavak privrednog razvoja, smanjenje broja nezaposlenih, kako bismo u što kraćem vremenskom periodu imali što veći broj otvorenih fabrika i preduzeća na teritoriji grada“, naveo je Mali.

Dodao je da je važna obuka i edukacija gradjana Beograda, koja će biti bazirana na novim tehnologijama, inovacijama i znanju jer, kako je rekao „moramo se spremiti za vremena koja dolaze i sve globalne izazove koji nas očekuju“.

„Bitno nam je i povećanje energetske efikasnosti koje podrazumeva brigu o svim resursima kojima grad raspolaže, a u isto vreme uključivanje obnovljivih izvora energije, kako bismo se približili standardima koji važe za velike svetske metropole „, naglasio je Mali.

Prema njegovim rečima, važna stavka je i razvoj pešačkih zona i izmena saobraćajnih prioriteta prema kojima će prednost imati pešaci i biciklisti, iza kojih sledi javni prevoz, a na kraju automobili.

„Strategija podrazumeva izgradnju stotine kilometara biciklističkih staza, zatvaranje centra grada za saobraćaj i pretvaranje u pešačku zonu“, dodao je Mali.

On je rekao da ne bi trebalo zaboraviti ni završetak projekta spuštanja Beograda na reke, ali da je „ključ“ Strategije odgovorna i transparentna Gradska uprava, koja komunicira sa gradjanima.

Mali je dodao da se, paralelno sa Strategijom razvoja Beograda, usvaja i 18 strategija razvoja javnih i javnih komunalnih preduzeća.

„Svih 18 već sada imaju dugoročne planove za narednih pet ili 10 godina. Na taj način možemo da pratimo rad svih direktora javnih preduzeća, šta je od planiranog ispunjeno, a šta nije“, istakao je on.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike