U trendu

Siti: Kina će ubrzati projekte iz inicijative „Pojas i put“

NJUJORK – Američka bankarska grupacija Siti (Citi) objavila je analizu o kineskoj inicijativi „Pojas i put“, u kojoj ocenjuje da će zvanični Peking verovatno ubrzati infrastrukturne projekte u sklopu te inicijative usled trgovinskih tenzija sa SAD.

„Reč je o ambicioznom infrastrukturnom projektu koji ima za cilj povezivanje više od 60 država u Aziji, Evropi, Africi i na Bliskom istoku preko kopnenih i pomorskih puteva“, konstatuje Siti u izveštaju i dodaje da je zvanični Peking spreman da, zbog tenzija sa SAD-om, promeni pristup u građevinskim projektima kako bi proširio svoj uticaj u zemljama koje su deo inicijative.

Kina je taj program, navode analitičari Sitija, podigla na nivo prioritetne državne strategije i verovatno će „povećati kreditiranje i skratiti rok za odobravanje projekata“ kako bi ubrzala tempo izgradnje infrastrukture i preusmerila diverzifikaciju svojih trgovinskih i ekonomskih aktivnosti sa SAD-a na te zemlje, prenosi CNBC.

„Verujemo da će od te inicijative prvenstveno imati korist železnički sektor, s obzirom na primetnu globalnu prednost Kine u smislu tehnologije i cene železničke infrastrukture“, kažu u Sitiju, napominjući da će se povećati i izgradnja elektrana, telekomunikacionih postrojenja i luka.

U analizi se navodi da će korist od projekta „Pojas i puit“ imati nekoliko kineskih kompanija iz različitih sektora, među kojima su „Čajna rejlvej Grupa“ i „Čajna rejlvej konstrakšen“, ali i kineski proizvođač vozova CRRC, kao i proizvođač opreme za železničku signalizaciju „Čajna rejlvej signal“.

Azijski gigant je, podseća Siti, najavio projekat 2013. godine, u cilju rekonstrukcije i modernizacije drevnih trgovinskih puteva svile, da bi on ubrzo postao „zaštitni znak“ spoljne politike vlade kineskog predsednika Si Đinpinga.

Projekat je, međutim, naišao i na kritike, zbog zabrinutosti da bi visoki dugovi, u koje će zemlje ući radi realizacije projekata, mogli da postanu neodrživi za države poput Šri Lanke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.