U trendu

SKGO i PKS pomažu privrednicima kroz pojednostavljenje procedura

Privredna komora Srbije (PKS) i Stalna konferencije gradova i opština (SKGO) potpisali su danas sporazum o saradnji kako bi zajedničkim radom pojednostavili privrednicima administrativne procedure na lokalnom nivou.

Predsednik PKS Marko Čadež je na okruglom stolu na temu „Regulatorna reforma na lokalnom nivou kroz pojednostavljivanje administrativnih postupaka prema gradjanima i privredi“, posle potpisivanja sporazuma, rekao je da je za lokalne samouprave važno da se posvete olakšavanju poslovanja preduzećima kako bi dobijale više investicija.

„Ukidanjem nepotrebnih procedura i kvalitetnijom uslugom, lokalne samouprave će postati privlačnije za otvaranje novih firmi i novih radnih mesta i time ubrzati lokalni ekonomski razvoj „, istakao je Čadež.

On je dodao da su sredine koje se tome posvećuju privredno dinamičnije, a da će PKS u narednom periodu posvetiti posebnu pažju lokalnim samoupravama kako bi se uvidelo gde postoje problemi i kako ih rešiti.

Generalni sekretar SKGO Djordje Staničić je podsetio da je ekonomski razvoj lokalnih samouprava ranije bio logičan interes, a da je sada to njihova obaveza.

„SKGO i PKS su i ranije radile na uspostavljanju poslovnih saveta lokalnih samouprava kako bi se privrednici na taj način uključili u proces donošenja odluka o privredi na lokalnom nivou“, istakao je Staničić.

On je objasnio da je pojednostavljivanje administrativnih procedura postalo logično kroz donošenje Zakona o opštem upravnom postupku i da će kroz uvodjenje elektronske uprave komunikacija biti znatno ubrzana što će pomoći čitavom privrednom ambijentu u Srbiji.

„Sva dokumentacija i podaci koji postoje u službenim evidencijama će praktično biti dostupna bez čekanja, jednim klikom“, istakao je Staničić.

Jelena Mihajlović Tanasijević iz SKGO rekla je da je ta institucija u proteklih godinu dana izradila modele administrativnih postupaka na lokalnom nivou koji će pomoći privrednicima da brže i jednostavnije završavaju svoje poslove.

„Cilj je da se obezbedi transparentnost i izvesnost u procedurama u administraciji kroz standardizaciju, jer smo utvrdili da lokalne samouprave čine različlite postupke na različite načine“, istakla je Mihajlović Tanasijević.

Ona je dodala da su modeli izradjeni za blizu 50 odsto procedura od interesa za privredu, a najviše iz oblasti saobraćaja, zaštite životne sredine, urbanizma i imovinsko-poslovnih odnosa.

Modeli administrativnih postupaka na lokalnom nivou SKGO je mapirala i izradila u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave u okviru programa „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji ka EU – Druga faza“, koji podržava Vlada Švedske.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.