U trendu

SKGO i RAS potpisali sporazum o saradnji

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) i Razvojna agencija Srbije (RAS) potpisali su danas sporazum o saradnji, koji predvidja nastavak zajedničkog rada na unapredjenju lokalnog ekonomskog razvoja i uslova poslovanja na lokalnom nivou.

Sporazum treba da unapredi saradnju RAS i SKGO posebno u ostvarivanju nadležnosti gradova i opština u oblasti lokalnog ekonomskog razvoja i postizanja veće efikasnosti u radu, a kako bi svojim aktivnostima doprineli poboljšanju poslovne klime u Srbiji.

Vršilac dužnosti direktora RAS Željko Sertić rekao je da je značajno što će saradnja sa SKGO sada biti i formalno ozvaničena.

Rekao je da sporazum predvidja devet tačaka saradnje, a najvažnije je zapošljavanje ljudi i otvaranje novih radnih mesta.

„Da bi došli do toga moramo ispuniti odredjene preduslove, koji su neophodni da investitori dobiju dobar poslovni ambijent“, rekao je on.

Sertić je rekao da je važno da se svi zakoni primene na lokalnom nivou, kako bi regioni postali centri ekonomskog života.

„Bez lokalne samouprave, bez snage na lokalu, malo toga može da se uradi na centralnom nivou. Podizanje ekonomskih kapaciteta lokalne samouprave, jeste jedan od najvažnijih stvari na kojima ćemo da radimo“, rekao je Sertić.

Istakao je i da će RAS pomoći opštinama da pojačaju kapacitete, kroz potrebne edukacije, a pomoći će im i na putu ka evropskim integracijama.

Generalni sekretar SKGO Djordje Staničić izrazio zadovoljstvo zbog saradnje sa RAS-om i dodao da je cilj da lokalne samouprave urade sve što je potrebno za dolazak investitora i povećanje radnih mesta.

On je rekao da je za lokalne samouprave važan Zakon o ulaganjima, jer daje pravni okvir kako da opštine rade, ali donosi i obaveze i dodao da su opštine već pripremile potrebne priručnike.

SAV VIDEO MATERIJAL SA DOGADJAJA MOŽETE BESPLATNO PREUZETI OVDE.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.