U trendu

Sklopljeni prvi aranžmani sa kompanijama iz Kazahstana

Na biznis forumu Srbija-Kazahstan koji je danas otvoren u Astani sklopljeni su prvi poslovni aranžmani medju kompanijama dve zemlje, izjavio je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

„Srpska i kazahstanska kompanija potpisale su ugovor o proizvodnji vatrogasnih vozila, vredan 30 miliona dolara“, rekao je Čadež.

On je istakao da je na skup u Astani, koji su otvorili premijeri Srbije i Kazahstana Aleksandar Vučić i Bakitdžan Abdirović, delegacija srpskih privrednika stigla s konkretnim projektima.

Čadež je podsetio, kako je saopštila Privredna komora Srbije, da je prošle godine uspostavljena tešnja i bolja privredna saradnja izmedju Srbije i Kazahstana, ali je i dalje daleko od realnih mogućnosti i potreba.

PKS je, po rečima Čadeža, zajedno sa naučnom zajednicom i kompanijama, na osnovu Strategije razvoja 2050. koju je doneo predsednik Kazahstana, izradila predlog kako srpske kompanije i naučna elita mogu učestvovati u realizaciji tog dokumenta.

„Napravili smo dosta projekata iz oblasti poljoprivrede, otpadnih voda, upravljanja otpadom, obnovljivih izvora energije. Razvili smo niz programa koji mogu da budu zanimljivi kazahstanskoj strani“, kazao je Čadež.

Na biznis forumu u Astani je skoro 60 srpskih i 110 kazahstanskih kompanija, koje su bile u prilici da direktno razgovaraju o poslovnim aranžmanima.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je ocenio da prijateljstvo dva naroda mora da prati intenzivnija saradnja u svim oblastima, posebno u ekonomiji.

„Kazahstan kao zemlja članica G20 i osnivač Evroazijske ekonomske unije je naš najvažniji ekonomski i politički partner u regionu. Potencijal za saradnju nije iskorišćen u meri u kojoj bismo želeli“, kazao je Vučić.

Naveo je da je izvoz iz Srbije u Kazahstan porastao šest odsto za osam meseci 2016. godine, dok je uvoz opao za devet odsto, ali da je robna razmena skromnog obima.

Srbija, kako je rekao, U Kazahstan pre svega izvozi voće, povrće i lekove, a uvozi sirovine.

„Srpske firme već su angažovane u graditeljstvu i učestvuju u velikim projektima, ali privredna saradnja može da se proširi i na druge oblasti. Potencijal postoji pre svega u privatizaciji u poljoprivredi i petrohemiji, a interesantan bi bio i zajednički izlazak na treća tržišta“, dodao je Vučić.

Premijer Kazahstana Bakitdžan Abdirović Sagintajev rekao je da postoje uslovi za unapredjenj saradnje dve zemlje.

Nakon otvaranja Biznis foruma potpisan je Memorandum o razumevanju u aviosaobraćaju.

Poslovni forum u Astani organizovala je Privredna komora Srbije u saradnji sa kazahstanskom Nacionalnom agencijom i poslovnom asocijacijom Kazneks invest u okviru posete premijera Srbije Kazahstanu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.