U trendu

Skocile akcije NIS-a, indeksi se oporavili na kraju nedelje

BEOGRAD – Većina akcija na Beogradskoj berzi je zabeležila rast poslednjeg trgovačkog dana u nedelji poguravši naviše berzanske indekse, dok je investiciona aktivnost bila skromna.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je nepunih 17,6 miliona dinara (oko 149,7 hiljada evra).

Indeks BELEX 15 je ojačao za 0,4 odsto na 834,46 poena i zahvaljujući snažnom rastu na početku sedmice beleži dobitak od 1,8 posto na nedeljnom nivou. BELEXlajn je porastao za četvrtinu procenta na 1.682,61 poena, a u odnosu na prošli petak je jači za 0,8 posto.

Najviše je trgovano akcijama kompanije „Dunav osiguranje“ koje su, uz rast cene za skoro 1,1 posto na 1.318 dinara isprometovane za više od 6,9 miliona dinara, dok je Naftna industrija Srbije predvodila dobitnike dana sa skokom cene od 2,6 procenata na 595 dinara, uz realizaciju od 6,0 miliona dinara.

Među dobitnicima je bio i Aerodrom „Nikola Tesla“, čija se vrednost povećala za približno 0,7 odsto na 1.500 dinara po akciji, uz promet od 1,4 miliona dinara.

Metalac iz Gornjeg Milanovca je istrgovan za 0,5 miliona dinara po nepromenjenoj ceni od 1.690 dinara, a i valjaonica aluminijuma Impol Seval iz Sevojna se zadržala na ranijem cenovnom nivou od 4.709 dinara i zabeležila trgovanje vredno 0,2 miliona dinara.

Proizvođač i distributer tehničkih gasova Meser Tehnogas je pao za 3,0 posto na 14.500 dinara, uz promet nešto manji od 0,1 milion dinara.

Ortopedsko preduzeće Rudo iz Beograda je ostvarilo promet od gotovo četvrt miliona dinara na MTP tržištu po ceni od 300 dinara, istoj kao na prethodnoj sesiji, a neznatno manju realizaciju su imale akcije Jugoprevoza iz Kruševca, koje su uzletele za 11,4 odsto na 3.900 dinara.

Strani investitori nisu bili ni danas aktivni na domaćem tržištu kapitala.

Šest serija državnih obveznica, jedna dinarska i pet denominovanih u evrima, isprometovane su za ukupno 1,8 miliona dinara (15,3 hiljade evra). Najveći deo prometa odnosi se na obveznice denominovane u evrima, koje su namenjene izmirenju obaveza države po osnovu restitucije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar