U trendu

Skup FIC-a za primenu Zakona o zaštiti podataka ličnosti

BEOGRAD, 8. jula (Tanujg) – Savet stranih investitora (FIC) pozdravlja usvajanje novog Zakona o zaštiti podataka ličnosti i usklađivanje sa relevantnim EU direktivama, i zalaže se za dijalog sa nadležnim organima kako bi se otklonile nedoumice u praksi koje mogu da ometu njegovu doslednu primenu.

FIC je tim povodom održao „Reality Ćeck“ konferenciju posvećenu Zakonu o zaštiti podataka ličnosti i njegovoj primeni, sa ministarkom pravde Nelom Kuburović kao glavnom govornicom i predstavnicima Ministarstva pravde i kancelarije Poverenika, kao ključnim panelistima.

Diskusija je bila fokusirana na otvorena pitanja koja se odnose na primenu novog Zakona o zaštiti podataka ličnosti, koja je suštinski povezana i za predvidljivost i za obezbeđenje pravne sigurnosti koja je od krucijalnog značaja za sve investitore prisutne u Srbiji, navodi se u saopštenju FIC-a.

Član Upravnog odbora Saveta, Goran Pekez, preneo je u uvodnom izlaganju da FIC pozdravlja donošenje ovog zakona, ali da su istovremeno njegovi članovi ustanovili niz nejasnoća i otvorenih pitanja na koji način da se u potpunosti pridržavaju nove zakonske regulative.

„Savet je preuzeo inicijativu da okupi najrelevantnije predstavnike partnerskih institucija i pokuša da stekne bolji uvid u prava i obaveze koje proizilaze iz novog Zakona. Nadamo se da je ovo samo početak dijaloga u vezi sa ovim značajnim Zakonom, čija primena počinje u avgustu ove godine“, rekao je on.

S obzirom na to, dodao je Pekez, potrebno je da se kao cilj ustanovi nastavak dijaloga u mesecima koji dolaze i da „pokušamo da zajednički radimo na rešavanju problema koja proizilaze iz prakse“.

Na konferenciji je zaključeno da Savet, Ministarstvo pravde i kancelarija Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti treba da prodube međusobnu saradnju u vezi sa ovim značajnim zakonom, kao i drugim važnim pitanjima.

U panel diskusiji su učestvovali: prof. dr Saša Gajin, ko-autor teksta zakona o Zaštiti podataka ličnosti, Zlatko Petrović, Ministarstvo pravde, rukovodilac Grupe za nadzor nad tajnošću podataka i ko-autor teksta zakona, Nevena Ružić, pomoćnica generalnog sekretara Sektora za harmonizaciju Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Radoje Gvozdenović, pomoćnik generalnog sekretara Službe Sektora za IT Poverenika za informacije od javnog značaja, Dušan Lalić, predsednik Odbora za lizing i osiguranje FIC-a i Igor Živkovski, predsednik Pravnog Odbora Saveta.

Moderator je bio izvršni direktor Saveta Aleksandar Ljubić, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.