U trendu

Skup u Beogradu: U Srbiji učestala softverska piraterija, flasifikati materijala, odeće, lekova

Nelegalno preuzimanje sadržaja sa interneta (softverska piraterija) je najčešći oblik kršenja prava intelektualne svojine u Srbiji, dok se od proizvoda najviše krivotvore gradjevinski materijal, odeća, lekovi i pomoćna lekovita sredstva, rekao je danas vršilac dužnosti direktora Zavoda za intelektualnu svojinu Vladimir Marić.

On je na skupu povodom Svetskog dana zaštite intelektualne svojine istakao da je u industriji intelektualne svojine u Evropskoj uniji zaposleno 60 miliona radnika, a u povezanim oblastima još 22,2 miliona ljudi, što, kako je rekao „jasno govori koliko je bitna borba protiv piraterije“.

„Važno je poštovati i zaštiti rad naučnika i umetnika, i treba podizati svest gradjana o tome koliko krivotvorenje i piraterija nanose štete ekonomskom i kulturnom razvoju zemlje“, rekao je Marić.

Dodao je da su zakoni iz oblasti intelektualne svojine pripremljeni za usvajanje da bi se što pre uskladili sa evropskim, i da očekuje da Poglavlje 7 u pregovorima Srbije sa EU, koje se odnosi na tu oblast, bude otvoreno u junu ove godine.

Predsednik Upravnog odbora Američke privredne komore u Srbiji Zoran Petrović je rekao da u suzbijanju softverske piraterije u Srbiji postoji napredak, ali da ona i dalje iznosi 67 odsto, što je mnogo više nego u EU gde iznosi 29 odsto.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kajl Skat je rekao da strani investitori moraju biti sigurni da je njihova svojina zaštićena u zemlji u kojoj hoće da ulažu, i da je za opštu poslovnu klimu zemlje zaštita intelektualne svojine bitna.

„Kradja intelektualne svojine nije veština ili način uštede, već pljačka, zato je zaštita intelektualne svojine podsticaj za dalji rad. Tako se i potrošači štite od loših proizvoda, i sprečava globalno organizovani kriminal“, istakao je Skat.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.