U trendu

Skupština Beograda usvojila završni račun budžeta, uvode se javni bicikli, trotineti ne

Odbornici Skupštine Beograda usvojili su danas Predlog odluke o završnom računu budžeta za 2018. godinu i još tridesetak drugih predloga izveštaja i izmena akata, a u radu nije učestvovala opozicija.

Podsekretar Sekretarijata za finansije Milomir Djurović rekao je da je budžet prošle godine ostvario prihode od 104,6 milijardi dinara, što je 98,4 odsto od planiranih.

„Rashodi su iznosili 95,810 milijardi dinara, a suficit koji je prenet u ovogodišnji budžet iznosio je nešto više od osam milijardi dinara“, rekao je Djurović.

Većinom glasova usvojen je Predlog odluke o usvajanju projekta institucionalnog javno-privatnog partnerstva uvodjenja sistema javnih bicikala u Beogradu i to je, prema rečima zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, jedna od najznačajnijih odluka.

„Beograd je jedan od retkih gradova koji nema javna bicikla, a projekt predvidja 100 stanica za parkiranje tog prevoznog sredstva“, rekao je Vesić.

On je kazao da sada postoji oko 100 kilometara biciklističkih staza, a da je plan da se izgradi još 20 kilometara.

Kompanija koja udje u javno-privatno partnerstvo sa Gradom Beogradom dobiće kako je rekao, do 75 odsto vlasništva, a bicikli će biti obični i električni, ali trotineti nisu predvidjeni jer za sada u Srbiji ne postoji zakonska regulativa za to prevozno sredstvo.

Vesić je rekao da je u planu i „otvaranje rečnog linijskog saobraćaja jer postoje delovi grada koji se mogu povezati na taj način“.

„Kao Grad smo organizovani da nam u prioritetu budu pešačke zone, odnosno pešaci i biciklisti jer je to civilizacijsko dostignuće“, rekao je on.

Istakao je da će, izmenom Odluke o javnim parkiralištima biti obeležena mesta za snabdevanje na obodima pešačkih zona i da će se ona štititi potapajućim stubićima a da će se kontrola ulazaka i izlazaka obavljati elektronskim putem.

Odbornici su usvojili i Predlog odluke o načinu postupanja sa nepokretnostima u svojini Grada kojom je predvidjeno da se uvedu licencirani procenitelji vrednosti imovine i mogućnost da se cena imovine posle prve neuspele prodaje smanji na 80 odsto, a u trećem pokušaju i na 60 odsto.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.