U trendu

Skupština sutra nastavlja raspravu o predlogu budžeta i pratećim zakonima

Skupština Srbije završila je večeras rad, a rasprava o predlogu budžeta i još 30 zakona biće nastavljena sutra u 10.00.

Poslanici opozicije su i danas kritikovali predloženi budžet, dok su predstavnici Vlade tvrdili da je on razvojni i da je više novca opredeljeno za kapitalne investicije, što će, zajedno sa povećanjem potrošnje, doprineti rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je pred kraj današnje rasprave kazala da u Srbiji trenutno ima 21.000 gradilišta, a da ih je 2013. godine bilo 500.

Ona je istakla da je vrednost projekata koji se sada realizuju u saobraćaju 12 milijardi evra.

Negirala je da su iz infrastrukturnih projekata isključene domaće gradjevinske firme i navela da je najveće učešće domaćih firmi u poslovima koji se finansiraju iz ruskih i kineskih kredita.

„U projektima koji se realizuju u saradnji sa Kinom i Rusijom učešće domaćih kompanija je najmanje 50 odsto, a na nekim saobraćajnim deonicama i 80 odsto, a mnogo je manje u projektima koje finansiraju Svetska banka, Evropska investiciona banka (EIB) i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD)“, rekla je Mihajlović.

Dodala je da će i u izgradnji pruge Beograd-Budimpešta biti značajno učešće domaćih kompanija i da će se koristiti sva oprema koja može da se proizvede u Srbiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.