Skupština usvojila Zakon o ulaganjima i izmene Zakona o šumama

Skupština Srbije usvojila je danas većinom glasova Zakon o ulaganjima, koji bi, prema predlagaču, trebalo da podstakne strane i domaće investicije i doprinese reindustrijalizaciji Srbije.

Tim zakonom su izjednačeni domaći i strani investitori i, kako je objasnio ministar privrede Željko Sertić, prvi put jasno definisane obaveze investitora.

“Nijednim aktom do sada nisu bile definisane obaveze ulagača. Ono što je velika promena sada, jeste jasan institucionalni okvir, ko se bavi ulagačima i ko je za njih odgovoran”, rekao je on prilikom obrazlaganja Zakona o ulaganjima.

Tim zakonom su razdvojena ulaganja od nacionalnog značaja i lokalna ulaganja, jer,  kako je naveo Sertić, nije isto kad se otvori kiosk ili proizvodni pogon.

Srpski ministar privrede je istakao da portfolio ulaganja nisu investicije za Srbiju, kao i kupovina iz trgovine.

Predviđeno je i da veće podsticaje dobije investitor koji dodje u devastirana područja, a Zakonom je definisano i postupanje administracije, kako bi investicije bile što efikasnije realizovane.

Vlada Srbije je prihvatila amandman na član 24 kojim se obezbedjuje transparentost u infomisanju o ulaganjima.

Zakonom o ulaganjima predviđeno je formiranje Saveta za ekonomski razvoj i Razvojne agencije Srbije, koja će naslediti Agenciju za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije (SIEPA) i Nacionalnu agenciju za regionalni razvoj, koje će biti ugašene.

Skupština Srbije usvojila je danas i izmene Zakona o šumama kojima se pojačava zaštita šuma i Vladi Srbije daju ovlašćenja da, na predlog Ministarstva poljoprivrede, državne šume koje su bez korisnika može da dodeli na gazdovanje odgovarajućim korisnicima.

Kako je ranije objasnila ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković, radi se o nekoliko desetina hiljada hekara šuma u državnoj svojini.

Izmenama Zakona o šumama uvedena su šira ovlašćenja republičkim šumarskim inspektorima kod kontrole prometa drveta i mogućnosti preduzimanja mera protiv bespravne seče šuma i drugih bespravnih radnji.

(Beta)

Ostavite komentar