Skupština završila raspravu o amandmanima na predlog budžeta za 2016.

Skupština Srbije zavšila je današnju raspravu o amandmanima na predlog budžeta za 2016. godinu, a rasprava će biti nastavljena sutra na sednici koja će početi u 10 sati.

Na predlog zakona o budžetu i prateće finansijske zakone stiglo je oko 400 amandmana, a Vlada je odbacila sve amandmane opozicionih stranaka.

Vlada je, nakon zamerki Fiskalnog saveta da je budžet netransparentan, predložila amandman koji predviđa da se u budžetu prikažu sve isplate javnim preduzećima, kao i preduzećima gde država ima suvlasništvo sa stranim investitorima, kao što su Er Srbija i Fijatova fabrika automobila u Kragujevcu.

U raspravi o amandmanima na predlog budžeta za narednu godinu predstavnici opozicionih stranka su isticali da je budžet nerealan i da se rast prihoda državne kase planira po osnovu povećanja nameta privredi i gradjanima, a smanjenje rashoda usled otpuštana radnika. Poslaniku opozicione Demokratske stranke Balši Božoviću je predsedavajući Igor Bečić izrekao dve opomene zbog ometanja rada Skupštine i vredjanja ministra finansija Dušana Vujovića.

Poslanici stranaka na vlasti u iznosili ocene da se predloženim budžetom stvaraju pretpostavke za dalju finansijsku konsolidaciju i zauistavljanje rasta javnog duga.

 

igor bečeić

(Beta)

Ostavite komentar