U trendu

Slab početak godine za nemački Dajmler

ŠTUTGART – Nemački proizvođač automobila Dajmler zabeležio je slab početak poslovne godine, suočivši se sa istim problemima kao i drugi veliki proizvođači, jer se globalno ekonomsko usporavanje odrazilo na prodaju, naročito na velikom kineskom tržištu.

Dajmler je saopštio danas da je prodaja njegovih vozila pala u prva tri meseca ove godine za 4,0 odsto na 773.800 jedinica, pri čemu je tražnja za njegovim luksuznim automobilima marke „Mercedes-Benc“ blago opala u gotovo svim regionima, prenosi agencija AP.

Kompanija je navela da je tržište automobila u celini „povukla nadole“ Kina, u kojoj je zabeležen dvocifreni pad prodaje u prvom kvartalu.

Neto dobit Dajmlera je skliznula na 2,1 milijardu evra u prvom tromesečju u odnosu na 2,3 milijarde evra iz istog perioda prošle godine, dok je prihod smanjen na 39,7 milijardi evra sa 39,8 milijardi evra.

Kompanija je dodala da je, pored pada tražnje, bilo problema i sa velikim zalihama i „uskim grlima“ u lancu dobavljača.

„Nismo i nećemo biti zadovoljni s ovim – očekivanim – osrednjim početkom godine“, rekao je predsednik Dajmlera, Diter Zeče.

Dajmler je zadržao projekciju dobiti za celu godinu na istom nivou uprkos upozorenjima da će svetska ekonomija verovatno nastaviti da usporava.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar