U trendu

Sledeće godine 200 milijardi dinara za kapitalne investicije

VRANJE – Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je danas da će sledeće godine iz budžeta biti izdvojeno 200 milijardi dinara za kapitalne investicije, a da će se najveći deo tog novca biti uložen za velike saobraćajne projekte.

Novac će ići na završetak koridora 10 i 11, početak izgradnje moravskog koridora, železničke pruge Niš Dimitrovgrad i brze pruge Beograd Budimpešta.

Pored toga, navodi Brnabić, jedna milijarda biće uložena u zdravstvenu infrastrukturu na teritoriji cele Srbije, Klinički centar Srbije, KC Vojvodine i KC Kragujevac.

„Na trećem mestu biće novac izdvojen za inovacije, istraživanja i razvoj, a na četvrtom novac za izgradnju stanova za službe bezbednosti“, rekla je Brnabić.

Ona je, odgovarajući na pitanja novinara posle obilaska fabrike kompanije BAT u Vranju, rekla da će jedan deo tog novca otići i u taj grad.

„U Vranju će u prvoj fazi biti izgrađeno 486 stanova za službe bezbednosti. Završili smo dve osnovne škole i imamo raspisan poziv za renoviranje još jedne, a planiramo i rekonstrukciju opšte bolnice, vrednu 6,2 miliona evra, rekonstrukciju toplane u Vranju i stadiona“, rekla je Brnabić.

Među najvažnijim projektima u Vranju je i obnova pozorišta „Bora Stanković“, za koju premijerka kaže da nedostaje još sto miliona dinara.

Ističe da je završetak radova u tom pozorištu prioritet za sledeću godinu i da se nada da će to biti završeno na jesen sledeće godine.

Ona je navela da će u okviru posete Vranju imati sastanak u vezi sa renoviranjem pozorišta, ali i u vezi sa muzejom i spomen kućom Bore Stankovića, koje još uvek ne rade.

Upitana za proces digitalizacije u školama na jugu Srbije, od kojih neke i dalje nemaju uveden elektronski dnevnik, Brnabić je rekla da bi proces uvođenja e-dnevnika u sve osnovne škole trebalo da bude gotov do početka drugog polugodišta, a da zatim sledi i umrežavanje srednjih škola, kao i digitalne učionice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.