U trendu

Sledeće nedelje počinje isplata otpremnina za radnike Fabrike reznog alata

Predsednik Industrijskog sindikata Fabrike reznog alata (FRA) u Čačku Dušan Djelić rekao je danas da će sledeće sedmice početi isplata otpremnina za radnike te fabrike i dodao da će posle završenih isplata fabrika otići u stečaj zbog velikog duga.

On je rekao agenciji Beta da će, u dogovoru sa Ministarstvom privrede, 85 radnika koji imaju više od 40 godina radnog staža prvi dobiti otpremninu u visini jedne trećine njihovog bruto ličnog dohotka koji su ostvarili u poslednja tri meseca.

Druga grupa od 342 radnika, koji imaju do 40 godina radnog staža, dobiće po 200 evra za svaku godinu radnog staža.

„Sporan je status 62 radnika koji su zasnovali radni odnos dok je fabrika bila u procesu restrukturiranja, što po Zakonu nije dozvoljeno bez saglasnosti Ministarstva za rad, koje rukovodstvo fabrike nije pribavilo, ali nadam se da će i za isplatu otpremnina tim radnicima biti pronadjeno rešenje“, rekao je Djelić.

Dodao je da će posle završenih isplata otpremnina u FRA biti uveden stečaj zbog velikog duga, ali je izrazio nadu da će fabrika biti privatizovana i da će nastaviti sa proizvodnjom jer „postoji nekoliko zianteresovanih pravnih lica za zakup halskog prostora“.

„Pitanje na koje niko do sada nije odogovrio je zašto FRA odlazi u stečaj. Mislim da bi treblao ispitati odgovrnost i rukovdstva fabrike i Nadzornog odbora, jer imamo indicije da se fabrikom uprvljalo neozbiljno i nedogovorno“, rekao je Djelić.

Država koja je bila većinski vlasnik FRA je, prema njegovim rečima, od 2000. godine za razne subvenicje i socijalna davanja uložila više od 40 miliona evra

Dug FRA je, kako je rekao, samo u prošloj godini iznosio 6,5 miliona evra, iako je te godine fabrika od države dobila subvenciju od 505.000 evra, a ukupan gubitak fabrike je 21 milion evra.

Istakao je da je račun fabruke već 11 godina blokiran, a poslovanje se obavlja preko posrednika.

Djelić je rekao da je Nadzornom odboru više puta ukazivao da sumnja da u fabrici ima privrednih prestupa, ali da odbor nije reagovao i da je za 10 godina održao samo jednu sednicu i to ne u Čačku, nego u Beogradu.

„Dok se radnicim duguje za plate i doprinose i dok su radnici poslednjih četiri meseca za lični dohodak primali po 10.000 dinara mesečno, članovi Nadzornog odbora su redovno svakog meseca primali po 35.000 dinara“, rekoa je Djelić.

Dodao je da se fabrika koja je nekad bila jedna od najvećih proizvodjača alata i koja je proizvodila i za vojnu industriju „urušava“ od 90-ih godina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.