U trendu

SLO: Banku prodali američkom fondu za 444 miliona evra

LJUBLJANA – Slovenački državni holding (SDH) objavio je da je najpovoljniju obavezujuću ponudu za kupovinu 100 odsto deonica Abanke dala Nova kreditna banka Maribor (NKBM), odnosno njen vlasnik, američki investicijski fond Apollo.

Prema neslužbenim informacijama koje prenose slovenački mediji, SDH je odlučio prihvatiti ponudu Nove KBM-a odnosno fonda Apollo jer je za preuzimanje treće najveće banke u Sloveniji ponudio bolje uslove, iako je njegova ponuda bila otprilike u visini ponude mađarske OTP banke koja je takođe bila u najužem izboru.

Prema nezvaničnim informacijama Financa, nakon dobijanja svih dozvola, za Abanku fond Apollo će platiti 444 miliona evra neto.

Zajedno sa 66,7 miliona evra dividende koju je slovenačka država dobila sredinom maja država je ove godine iz Abanke dobila 512 miliona evra.

Nerevidirana knjigovodstvena vrednost deonice Abanke krajem marta iznosila je 39,92 evra.

Ukupna knjigovodstvena vrednost cele banke prema tome je bila oko 602,8 miliona evra, prenosi Poslovni dnevnik. hr.

Najveća knjigovodstvena vrednost Abanke bila je na kraju prvog tromesečja 2017. godine, kada je bilo najpovoljnije vreme za prodaju banaka, pišu Finance.

Vlada Marjana Šareca izrazila je zadovoljstvo što je dovršena privatizacija Abanke, ali i NLB banke kao najveće banke u državi, čime je Slovenija ispunila obaveze koje je dala Evropskoj komisiji, a reč je o privatizaciji državnih banaka kojima je 2013. godine dala budžetska sredstva za sanaciju i izvlačenje iz krize zbog loših kreditnih plasmana.

U prvom tromesečju ove godine Abanka je ostvarila 18,6 miliona evra čiste dobiti, što je 27 odsto manje nego u istom razdoblju prošle godine.

Udeo Abanke na slovenačkom bankarskom tržištu, meren veličinom bilansne svote (3,8 milijarde evra) iznosio je 9,6 odsto.

SDH je objavio da je u ime države prodao 10 posto Nove ljubljanske banke (NLB) institucionalnim ulagačima, za ukupno 109,5 mil. eura

Time je završena privatizacija najveće slovenačke banke, u skladu s obavezama Slovenije koja je pristala da privatizuje najveće banke u državnom vlasništvu.

Nakon prošlogodišnje prodaje 65 odsto deonica NLB-a i sadašnje prodaje, u vlasništvu države kao najvećeg vlasnika, ostaje udeo od 25 odsto plus jedne deonice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar