U trendu

SLO: Odluka o izboru kupca Abanke odgođena za sredu

LJUBLJANA – Nadzorni odbor Slovenačkog državnog holdinga (SDH) odložio je za sredu odluku o privatizaciji Abanke, treće najveće banke u Sloveniji, odnosno o izboru kupca, izvestila je agencija STA.

Karmen Dietner, glavni supervizor SDH-a, rekla je da je sednica Nadzornog odbora, koja je trebalo da se održi u ponedeljak, odgođena kako bi članovi tog tela mogli „temeljito da razmotre obiman materijal koji predstavlja suštinsku osnovnu za odluku“. Abanka mora da bude privatizovana do kraja ovog meseca shodno obavezi koju je slovenačka država preuzela u zamenu za odobrenje Evropske komisije za dodelu državne pomoći toj banci 2013. godine.

Procedura vezana za prodaju banke se odvijala po planu sve dok premijer Marjan Šarec nije izrazio sumnju, napisavši 7. juna na svom Tviter nalogu da SDH treba da razmisli o odluci s obzirom na to da je u toku policijska istraga o spasilačkom paketu iz 2013. godine, navodi STA.

Međutim, dodaje slovenačka agencija, čini se da se Šarec u ponedeljak predomislio, rekavši u parlamentu u delu sednice za pitanja i odgovore, da ne vrši nikakav pritisak na bilo koga.

„Odluku o prodaji Abanke će doneti SDH“, rekao je on, dodajući da je njegov prvobitni tvit bio samo komentar na nove činjenice koje su tad objavljene – da postoje krivične prijave protiv članova odbora centralne banke iz 2013. godine.

„Verujem da su [članovi Nadzornog odbora SDH-a] sposobni da sami donesu odluku ne prebacujući odgovornost na bilo kog drugog…Ne vršim pritisak ni na koga…Ovo je jednostavno jedna ozbiljna priča, a krivična prijava je za mene bila nova činjenica“, rekao je Šarec.

Komentarišući ovo pitanje, ministarka infrastrukture Alenka Bratušek, koja je bila premijerka u vreme spasavanja banaka 2013., navela je da u stvari nema novih činjenica koje bi mogle da ugroze prodaju.

„Neodgovorno je menjati političke odluke na osnovu jedne dokumentarne emisije“, rekla je Bratušek, aludirajući na dokumentarni film RTV Slovenije o spasilačkom paketu za banke.

Dokumentarac je pokrenuo pitanja o ulozi Evropske komisije u davanju naloga da mlađi poverioci banaka budu izbrisani, što je navelo Šareca da objavi pomenuti tvit.

Bratušek je dodala da su se tim povodom koalicioni partneri dogovorili da se još u septembru prošle godine obrate Evropskoj komisiji da bi izneli argumente za odlaganje prodaje, i da je to „trebalo da se uradi, dakle, u septembru, a ne nedelju dana pre isteka roka“.

„Nadam se da su oni koji su sada pokrenuli priču da se ne proda svesni mogućih posledica“, kazala je.

SDH prodaje 100 odsto kapitala Abanke, uz tri obavezujuće ponude, navodno u rasponu od 400 do 500 miliona evra, što je oko jedne petine ispod knjigovodstvene vrednosti banke, ali bi taj prihod, zajedno sa nedavno isplaćenom dividendom, i dalje bio veći od onoga što je država investirala u Abanku u postupku njene sanacije.

Prema nezavaničnim infromacija, u poslednjem krugu poboljšanja ponuda za kupovinu Abanke, ostala su samo dva potencijalna kupca – američki Apolo fond i mađarska OTP banka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.