U trendu

Sloga: Dajte radnicima umesto investitorima po 10.000 evra

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ predložili su danas mandataru Aleksandru Vučiću da se preostalim radnicima preduzeća u restruktuiranju, umesto otkaza i 200 evra po godini staža, daju subvencije u iznosu od 10.000 evra, kako bi dobili mogućnost da spasu svoja preduzeća i iznova pokrenu posao kroz radničko akcionarstvo.

„Ukoliko smatraju da model radničkog akcionarstva nije moguć, neka osnuju i neka nam povere Ministarstvo industrije, koje do sada nije postojalo autohtono ni u jednoj vladi. Dokazaćemo da je moguće i produktivnije od svakog dinara uloženog u stranog investitora“, navodi se u saopštenju tog sindikata.

Predstavnici sindikata uvereni su da bi radnici preostalih firmi u restruktuiranju, uz minimalnu pomoć države, koja bi donela zakon o zaštiti domaće proizvodnje, mogli da oporave preduzeća i podignu ih na noge.

„U Srbiji postoje pametni, školovani i vredni ljudi koji se na žalost očigledno potcenjuju, te stoga ne vidimo opravdani razlog što država ne bi omogućila subvencije i domaćim proizvodjačima i industrijalcima sa realnim idejama i planovima za zapošljavanje, umesto forsiranja trenda ulaganja u strane investitore po svaku cenu koje genaralno nije dobro za državu“, dodaje se.

Sloga je navela da strani investitori u Srbiji trasiraju na dužu stazu minimalnu i nisku cenu rada, radnike doživljavaju isključivo kao jeftinu i potrošnu radnu snagu, a državu Srbiju kao tržište i „kravu muzaru“ za izvlačenje profita.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.