Sloga: Rudari siromašni i u senci političke propagande

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ ocenili su danas da su rudari širom Srbije i ove godine Dan rudara, 6. avgust dočekali u senci siromaštva, teškog i opasnog rada, zastarele tehnologije i pojačane manipulativne propagande.

Sindikati su u saopštenju pozvali „novopečene tranzicione vlasnike rudnika, a posebno vlast koja kontroliše rudnike i kopove u vlasništvu države“ da radnicima u rudarskom sektoru obezbede bezbednije uslove rada kroz bolju zaštitu i modernizuju tehnologije i adekvatno plaćen težak rad.

Pozvali su vlast da hitno „regulišu status onih koji godinama rade na privremeno-povremenim poslovima“ i da „prestanu da se hvale rekordnom proizvodnjom uglja na teret radničkog znoja“.

„Da je položaj rudara u Srbiji postao i zabrinjavajuće ‘groteskan’, potvrdjuje i nedavna izjava predsednika sindikata u EPS-u koji je umesto radničke solidarnosti pozvao kolege iz Fijata da prekinu štrajk, jer se po njegovom mišljenju ni rudari iz njegovog sindikata ne bune što rade težak posao na visokim temperaturama“, piše u saopštenju.

Dan rudara ustanovljen je u znak sećanja na dan kada su se 1903. godine rudari Senjskog rudnika izborili za povratak trojice otpuštenih kolega i skraćenje radnog vremena.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike