U trendu

Slovenačke kompanije sutra traže radnike iz Srbije na sajmu zapošljavanja u Beogradu

Zavod za zapošljavanje Slovenije organizovaće sutra sajam zapošljavanja u Beograd, a  26. septembra u Nišu, na kojima će poslove ponuditi gotovo 30 slovenačkih poslodavaca.

Sajmovi su rezultat sporazuma izmedju vlada Slovenije i Srbije o zapošljavanju državljana Srbije u Sloveniji, koji se sprovodi od početka septembra, saopštio je slovenački zavod.

Preduzeća koja učestvuju ove godine na sajmovima objavila su više od 4.500 slobodnih radnih mesta, što, kako je navedeno, pokazuje koliko je veliko interesovanje i potreba za zapošljavanjem u odredjenim privrednim delatnostim.

Neke od kompanijama koje će učestvovati na sajmu su Merkator, Krka, Lek, UKC Ljubljana, Revoz, koncern Kolektor, Spar Slovenija.

Na sajmovima će biti prisutni i predstavnici dva zavoda za zapošljavanje, a od njih će svi zainteresovani moći da dobiju više informacija o bilateralnom sporazumu Srbije i Slovenije, a za sve posetioce biće organizovana i kraća predavanja tokom kojih će biti predstavljeni uslovi za rad i životni uslovi u Sloveniji.

U saopštenju se podseća da medjudržavni sporazum o zapošljavanju državljana Srbije u Sloveniji donosi organizovaniji i uredjeniji način posredovanja i zapošljavanja radnika po uzoru na zaposlenje radnika iz Bosne i Hercegovine, što znači veću pravnu sigurnost radnika.

Postupak izbora radnika počeće na inicijativu slovenačkog poslodavca, koji će Zavodu za zapošljavanje Slovenije prijaviti slobodno radno mesto, dok će se obaveštenje o njemu i izbor kandidata obavljati u Srbiji.

Izdavanje radne dozvole zatražiće slovenački poslodavac, koji će pokriti i troškove postupka izdavanja a radna dozvola će biti izdata na tri godine uz mogućnost produženja, a boravišnu dozvolu će radnici morati da dobiju posebno.

Slovenački zavod za zapošljavanje prošle godine je izdao više od 9.900 saglasnosti za zaposlenje i radnih dozvola srpskim državljanima, što predstavlja četvrtinu svih izdatih dozvola i saglasnosti, navedeno je u saopštenju.

Kako je istaknuto, najviše ih se zapošljava u delatnosti saobraćaja i skladištenja, gradjevinarstva i u preradjivačkim delatnostima.

Državljani Srbije su se prošle godine u Sloveniji zapošljavali prvenstveno kao vozači teških kamiona i tegljača, varioci, elektroinstalateri, alatničari, zidari, kuvari i tesari.

Slovenački poslodavci su ove godine najčešće tražili radnike za jednostavne poslove u preradjivačkoj delatnosti, čistače, poslužitelje, vozače teških kamiona, zidare, konobare, prodavce, zavarivače.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.