U trendu

Slovenački vinari tužili hrvatske kolege

Slovenački vinari koji proizvode „kraški teran“ tužili su hrvatske proizvođače „istarskog terana“ evropskoj mreži Solvit, prenosi danas agencija Hina.

Reč je o sistemu kojem se gradjani EU ili preduzeća koja posluju na zajedničkom tržištu mogu požaliti na neekonomske ili birokratske prepreke s kojima se susreću u drugoj državi, ako smatraju da se njima krše evropska pravila.

„U prijavi smo izneli svoje argumente i očekujemo službeni odgovor“, kazao je za današnje ljubljansko „Delo“ Marjan Colja, direktor firme „Vinakras“ koja proizvede najviše „kraškog terana“.

Reč je o vinu od grožđa koje je Slovenija registrovala i zaštitila njegovo geografsko poreklo na nivou EU. Slovenija tvrdi da hrvatski vinari ne smeju da koriste tu oznaku jer vino teran sme da se se poizvodi samo na terenu slovenačke kraške visoravni čija mu klima daje posebnu aromu.

„Krajnje je vreme da se s prodajom takozvanog istarskog terana u Hrvatskoj prestane“, kazao je Colja, ali je dodao da sumnja u adekvatnu reakciju hrvatskih državnih tela. „Ako reakcija u Hrvatskoj ne bude, zamolićemo naše ministarstvo poljoprivrede da stvar predstavi Evropskoj komisiji kako bi ona donela rešenje“, dodao je Colja.

Prijava drugog subjekta u okviru mreže „Solvit“ može biti mehanizam za početak naplate ekonomske štete koju smatra da ima onaj ko je prijavio, ali i nagovještaj mogućeg sudskog postupka protiv navodnog prekršioca.

Evropska komisija je krajem prošle nedelje potvrdila da pomaže slovenačkoj i hrvatskoj strani da dodju do „konstruktivnog rešenja“ za spor oko vina „teran“.

U Briselu su, na pitanje slovenačke televizije može li Hrvatska očekivati sankcije zbog prodaje istarskog crnog vina pod nazivom „teran“, iako Slovenija smatra da je reč o brendu koji je zaštitila na nivou EU, odgovorili da se još traži konstruktivno rešenje koje bi zadovoljilo interese upletenih strana, ali uz puno uvažavanje evropskih propisa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.