U trendu

Smanjenje budžetskog deficita na 0,5 odsto do 2019. ostvarljivo

Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Skupštine Srbije prihvatio je danas Finansijski plan Agencije za energetiku Srbije (AERS) za 2016. i Izveštaju o radu Fiskalnog saveta za prošlu godinu i uputiće ih parlamentu na usvajanje.

Na sednici tog odbora koja je trajala više od četiri sata član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković kazao je da je plan smanjivanja budžetskog deficita na 0,5 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP) do 2019. ostvarljiv i da je potreban da bi nivo javnog duga, koji je sad daleko iznad zakonske granice od 45 odsto počeo da se kreće silaznom putanjom.

On je kazao i da je niži deficit potreban, jer država dosta izdvaja na kamate, oko 3,5 odsto BDP.

Prema njegovim rečima, Fiskalni savet smatra i da je važno da se istraje i u zamrzavanju plata i penzija, odnosno plata i u narednoj godini, a penzije i u 2018, kako bi deficit pao na nivo od 0,5 odsto BDP-a.

Član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov kazao je da su osnovne stvari na kojima je savet u prošloj godini radio bila borba protiv sive ekonomije, jer se procenjuje da ona čini 2,5 odsto BDP-a, problemi decentralizacije, dok je velika pažnja posvećena i problemima privrednog rastra.

Poslanik Srpske napredne Stranke (SNS) Veroljub Arsić kazao je da je Izveštaj o radu Fiskalnog saveta u prošloj godini bolji od svih dosadašnjih, dodavši da je potrebno da se prekine više sa praksom „apokalpitičnih predvidjanja za Srbiju i njene gradjane“.

Poslanik Srpske radikalne stranke (SRS) Zoran Krasić imao je zamerke na rad Fiskalnog saveta, a jedna od najznačajnijih je bila da to telo nije ulazilo u strukturu nijednog zajma koji je Skupština prihvatila.

Krasić je imao i zamerke na Finasijski plan AERS-a precizirajući da ta agencija koristi državne pare i da mora biti uključemna u javne finasije, što to sada nije slučaj.

On je kazao i da nikome nije krivo što su troškovi AERS-a kako su izneti u planu za 2016, procenjeni na 226 miliona dinara i to što to telo traži dozvolu da zaposli 13 novih ljudi, jer je 10 zaposlenih otišlo, već je naglasio da je potrebno da se jasno kaže da to telo „košta državu“.

Prema njegovim rečima, interes da se formira i da AERS ovako radi imaju „samo oni koji su bacili oko na energetske kapacitete Srbije“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar