U trendu

Smanjenje poreza – vest koju privreda čeka deceniju

Vest koju srpska privreda čeka više od deceniju – da se smanje poreska opterećenja na zarade – konačno je stigla. Aleksandar Vučić, premijer Srbije, najavio je pre dva dana mogućnost smanjenja poreza i doprinosa na zarade u drugoj polovini naredne godine. Predsednik vlade je pojasnio da je ideja da se oni spuste 20, odnosno 25 odsto, kako bi doprineli većem zapošljavanju i ekonomskom rastu.

–Gledamo da spustimo poreze i doprinose na plate u značajnoj meri, 20-25 odsto, da bismo išli eventualno na 50 odsto od ukupnog iznosa poreza i doprinosa– rekao je Vučić, a preneo Tanjug.

Takve mere, objasnio je Vučić, neminovno bi dovele do novog zapošljavanja i povećanja konkurentnosti naših kompanija, ali i smanjenju sive ekonomije, jer se veliki broj radnika nalazi u sivoj zoni.

Dragoljub Rajić, direktor Mreže za poslovnu podršku, kaže, da ova mera nije nova, ali da je dobrodošla. Predlagala ju je bivša ministarka finansija Dijana Dragutinović, ali tada nije imala podršku ministra ekonomije Mlađana Dinkića. Istu meru predlagao je i bivši ministar privrede u Vučićevoj vladi Saša Radulović, ali budžet u tom trenutku to nije dozvoljavao.

Iako premijer nije rekao za koliko bi smanjenje nameta na zarade moglo da bude, Rajić kaže, da bi poreze i doprinose trebalo umanjiti za trećinu, jer je Srbija od bivših jugoslovenskih republika među zemljama s najvišom stopom poreza i doprinosa na zarade.

(Jasna Petrović-Stojanović, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.