U trendu

Smanjenje subvencija uništava poljoprivredu

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Vlade u senci Demokratske stranke (DS) Nada Dragović izjavila je danas da Uredba o podsticajima u poljoprivredi za 2016, uništava poljoprivredu Srbije.

Ona je na konferenciji za novinare kazala da su od 2013. godine ukupna sredstva koja se izdvajaju za subvencije u poljoprivredi tri puta smanjena.

„Ta sredstva su toliko mala da se ne može uopšte govoriti o razvoju poljoprivrede. To će imati dalekosežne posledice, jer će se povećati cena hrane, a obezvrediće se i zemljište pa će poljoprivrednici zbog tako loše situacije odlaziti iz Srbije i posao traziti negde drugde, a zemlju će prodavati tajkunima i stranim državljanima“, kazala je Dragovićeva.

Ona je navela da su subvencije za biljnu proizvodnju u ovoj godini smanjene na 4.000 dinara po hektaru, dok su prošle godine ti podsticaju bili 12.000 dinara po hektaru, odnosno tri puta veći, ali još uvek nisu isplaćeni poljoprivrednicima u celosti.

„Ministarstvo poljoprivrede duguje 4,5 milijardi dinara za prošlu godinu poljoprivrednicima, a to je suma koliko su sredstva i ove godine opredeljena za ratarstvo.Prva tranša isplate tog duga bila je krajem juanuara ove godine, dug jos postoji i ne zna se kada će biti isplaćen tako da je pitanje šta će biti sa isplatama za ovu godinu“, kazala je Dragovićeva.

Prema njenim rečima, poljoprivrednici u Srbiji su „ogorčeni politikom koju vodi ova vlada prema poljoprivredi, a svoje nezadovoljstvo su iskazali i prilikom donošenja Zakona o poljoprivrednom zemljištu kada su  mesecima protestovali“.

„Sve ovo ne doprinosi razvoju poljoprivrede nego je uništava i nijedna zemlja koja je bila u procesu pridruzivanja EU nije to radila“, navela je Dragovićeva.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.