najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Smanjili smo plate za 10 odsto, poštujemo mere štednje

Elektroprivreda Srbije je smanjila zarade zaposlenih za 10 odsto u 2015. godini, saopštio je danas EPS ističući da poštuje mere štednje i da Fiskalni savet iznosi paušalne ocene.

Kako je navedeno, EPS u suprotnom ne bi ni mogao da isplati plate, zbog mesečne kontrole Ministarstva finansija.

EPS poštuje mere štednje Vlade Srbije i sve radi u skladu sa Generalnim programom poslovanja koji je vlada i odobrila.

„Spekulacije o luksuznim javnim nabavkama su netačne i zlonamerne, bez ikakvih osnova“, navodi se u saopštenju, kao i to da Fiskalni savet iznosi paušalne ocene o zaradama u EPS-u, jer očigledno ne raspolaže tačnim podacima, iako je EPS u usmenoj komunikaciji sa Fiskalnim savetom ponudilo sva razjašnjenja.

EPS je u 2015. bio u obavezi da isplati ukupno 3,3 milijarde dinara na osnovu Posebnog kolektivnog ugovora, koji su potpisali sindikat i Ministarstvo rudarstva i energetike.

Dodatnih 1,4 milijarde dinara su troškovi prijema u TE-KO Kostolac dela radnika angažovanih van radnog odnosa i preuzimanja u RB Kolubara zaposlenih iz preduzeća „Kolubara Usluge“, neophodnih za stabilno odvijanje proizvodnje, što je odobrila Vlada Srbije.

To su stvarni troškovi na osnovu kojih Fiskalni savet pogrešno zaključuje da EPS nije poštovao zakonske odredbe o smanjenju zarada.

EPS dosledno primenjuje reformske mere i program fiskalne konsolidacije koji je usaglašen sa Vladom Srbije i međunarodnim finansijskim institucijama i to potvrđuju odlični rezultati poslovanja.

Profit EPS-a u prvoj polovini 2016. godine bio je 13,1 milijarda dinara, što je za 10 milijardi više nego u istom periodu prošle godine.

Uštede u poslovanju iznosile su 13,8 milijardi dinara, naplata je na nivou od 95,27 odsto, a gubici električne energije bili su 13,87 odsto, što je manje od planiranih 14,35 odsto.

Upravo zbog dobrih rezultata EPS-a poskupljenje električne energije u Srbiji biće upola manje nego što je MMF zahtevao, navedeno je u saopštejnu EPS-a.

Fiskalni savet je u izveštaju posebno analizirao kretanje rashoda za zarade zaposlenih u fiskalno najvažnijim javnim preduzećima i zaključio da pojedina preduzeča nisu potpuno dosledno sprovodila zakonsku odredbu o smanjenju zarada za 10 odsto u 2015. godini.

„Najveće i ekonomski najopasnije odstupanje napravljeno je u EPS-u, dok kod ostalih preduzeća načelno možemo reći da su isplaćene zarade približno bile u skladu sa zakonskim odredbama – iako je i u njima bilo tendencija da se deo zakonskog umanjenja zarada nadoknadi“, navedeno je u izveštaju Fiskalnog saveta.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike