U trendu

SMATSA: Usvojen plan izgradnje kontrolnog tornja na beogradskom aerodromu

Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) saopštila je danas da je kolegijum SMATSA usvojio plan izgradnje novog kontrolnog tornja na beogradskom Aerodromu „Nikola Tesla“, a radovi će početi u jesen iduće, 2018. godine.

Kako je saopšteno, direktor SMATSA Radojica Rovčanin rekao je da će toranj biti visok 75 metara – najviši u ovom delu Evrope i medju deset najviših na svetu.

„Izgradnjom novog tornja, SMATSA ide u korak s planovima Vlade Srbije za davanje u koncesiju Aerodroma ‘Nikola Tesla’ jer će novom tehničkom opremom omogućiti dalji rast saobraćaja i realizaciju svih planova budućeg koncesionara“, rekao je on.

Kako je rekao, detalji tehničke dokumentacije biće završeni do juna 2018. godine, a radovi i počeli u jesen 2018. godine i trajaće godinu dana.

Toranj će biti na zemljištu SMATSA i finansiran iz sopstvenih prihoda.

Postojerći toranj je izgradjen 1962. godine, kada je aerodrom primao po svega 300 aviona godišnje.

Idejno rešenje uradila je „Energoprojekt industrija“, a za izgradnju će biti angažovani domaći izvodjači.

„Ovo je i za Kontrolu letenja veoma važan projekat jer ćemo na jednom mestu, u istom dvorištu, imati Oblasnu, Terminalnu i Aerodromsku kontrolu letenja“, rekao je Rovčanin.

Dodao je da će SMATSA Beograd nastaviti da investicijama i dalje unapređuje civilni i vojni vazdušni saobraćj u Srbiji, posebno one njegove segmente koji su u funkciji razvoja beogradskog aerodroma.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.