U trendu

Šokantno: Nepravilno potrošeno 6 milijardi evra javnih sredstava

Državna revizorska institucija je u prošloj godini utvrdila nepravilnosti u trošenju javnih sredstava u iznosu od 743 milijarde dinara, a zbog nepravilnosti utvrđenih u 2016. i 2017. podnela je ukupno 512 prijava protiv 738 odgovornih lica, izjavio je juče predsednik Saveta DRI Radoslav Sretenović.

Među tih 512 prijava su i 52 krivične prijave protiv 54 odgovorna lica.

Sretenović je precizirao da se 428 od ukupno 512 prijava odnosi na pokretanje prekršajnog postupka protiv 473 odgovorna lica, 32 zahteva na pokretanje postupka za privredni prestup protiv 211 odgovornih lica, a DRI je, kaže, 28 informacija prosledila tužilaštvu na dalje ispitivanje.

Za utvrđene greške i nepravilnosti u iznosu od 743 milijarde dinara, DRI je u 2017. i 2018. podnela ukupno 224 prijave koje se odnose na 195 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, 10 za privredne prestupe, 19 krivičnih prijava i 12 informacija nadleznim tužilaštvima.

Na sednici skupštinskog Odbora za finansije na kojoj je predstavio godišnji izveštaj o radu DRI, Sretenović je rekao da je tokom 2017. istitucija izradila 376 revizorskih izveštaja.

Naveo je da je revizija obuhvatila završni račun budžeta za 2016, 11 direktnih i 15 indirektnih korisnika budžeta, 32 lokalne samouprave, četiri organizacije obaveznog socijalnog osiguranja, 14 organizacija iz oblasti zdravstva, 39 javnih preduzeća, Narodnu banku Srbije u poblasti trošenja javnih sredstava, četiri javne agencije i četiri političke stranke.

Sretenović kaže da je od ukupnog broja finansijskih izveštaja DRI dala 15 pozitivnih mišljenja o finansijskim izveštajima, 19 pozitivnih mišljenja kada je reč o pravilnostima u poslovanju, oko 170 mišljenja sa rezvervom, dok je na sedam finansijkih izveštaja i svrsishodnosti poslovanja dala sedam, odnosno 11 negativnih mišljenja.

Dodao je da se DRI u dva slučaja uzdržala od davanja mišljenja.

U oblasti javnih nabavki, Sretenović kaže da je kod 73 subjekta utvrđeno da nabavke roba i usluga u iznosu od 2,36 milijardi dinara nisu u skladu sa zakonom što je, dodaje, 7,41 odsto od ukupnog broja revidiranih subjekata.

Nepravilnosti u ukupnom iznosu od milijardu dinara su, rekao je Sretenović, utvrđene i u rashodima za zaposlene, i to najviše na novou centralne vlasti.

Radi se, dodaje, o zapošljavanju bez saglasnosti vlade, pogrešno utvrđenom koeficijentu za obračun plata, prekovremenom radu i skraćenju radnog vremena bez osnova.

DRI se bavila i revizijom opravdanosti beneficiranog radnog staža kako bi se uticalo na smanjenje rashoda iz budžeta po tom osnovu, a Sretenović navodi da je kod sedam subjekata utvrđeno da je beneficirani radni staž obesmišljen jer se određuje prema statusu i položaju, a ne težini posla.

Navodi da to godišnje košta oko četiri milijarde dinara

DRI je utvrdila da 117 od ukupno 200 subjekata nisu uspostavili na odgovarajući način internu reviziju.

Revizija finansijskih izveštaja i poslovanja obuhvatila je, kaže Sretenović, podatke o prihodima u iznosu od 2.472 milijarde dinara i rashode od 3.400 milijardi dinara.

Naveo je i da je DRI dala 2.605 preporuka, a govoreći o efektima revizije, kaže da su subjekti revizije još u toku postupka preduzeli 570 aktivnosti radi otklanjanja značajnih nedostataka.

Rok za otklanjanje nepravilnosti je od 30 do 90 dana, rekao je Sretenović i naveo da je DRI najviše preporuka dala u oblasti rashoda i izdataka.

Sretenović kaže da je DRI nadležnima dala preporuke za izmene ili donošenje novih propisa, i to 15 zakona, četiri uredbe, šest pravilnika i jednu odluku.

Za rad DRI u 2017. iz budžeta je odvojeno 667,2 miliona dinara, a Sretenović navodi da je od tih sredstava utrošeno 91 odsto.

U DRI je trenutno zaposleno više od 300 ljudi, a Sretenović kaže da je ta insitucija, koja je u 2017. obelezila 10 godina postojanja, izvršila sve planirane zadatke i aktivnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.