MMF: Iz javnog sektora odlazi 6.500 ljudi? O povećanju plata u septembru i oktobru!

Stalni predstavnik MMF-a u Beogradu Sebastijan Sosa izjavio je danas da bi do kraja godine iz javnog sektora trebalo da ode još oko 6.500 ljudi.

Foto: Beta

Foto: Beta

To je, kako je rekao, manje nego što je prvobitno planirano, ali, s obzirom na bolju naplatu prihoda, to neće dovesti do rizika po fiskalne ciljeve u ovoj godini.

On je, na konferenciji u Narodnoj banci Srbije rekao da je „neto smanjenje zaposlenih“ u javnom sektoru iznosilo oko 16.000 ljudi i to od kraja 2014. godine do maja ove godine.

„To je pomoglo da se obuzdaju fiskalni troškovi“, rekao je on.

Govoreći o javnim preduzećima, on je rekao da se razgovara o planovima reorganizacije EPS-a uključujući i broj zaposlenih, sprovode se pregovori i u drugim preduzećima, poput Železnica Srbije.

„Moglo bi da dođe i do napretka na tom frontu i to brzo“, rekao je on.

Sosa je podvukao da su izdaci za plate i penzije veliki i da čine veliki deo ukupnih rashoda, zato su uvek važni napori da se obuzda potrošnja na toj strani.

Sosa: O povećanju plata pričamo u septembru i oktobru

O potencijalnom povećanju plata i penzija razgovaraćemo sa Vladom Srbije prilikom narednih poseta Misija MMF-a u septembru i oktobru, izjavio je danas stalni predstavnik MMF-a u Beogradu Sebastijan Sosa.

„Predstojeća Misija MMF-a, koja dolazi u septembru i oktobru, fokusiraće se na budžet za sledeću godinu i razgovaraćemo o potencijalnim povećanjima. U tim razgovorima će se uzeti u obzir, s jedne strane, bolji rezultati i fiskalna pozicija, a, sa druge, i potreba da se nastavi sa smanjenjem javnog duga na srednji rok“, rekao je Sosa na konferenciji u Narodnoj banci Srbije.

Sosa je danas najavio i da će Misija MMF-a doći u Srbiju u drugoj polovini oktobra kako bi nastavila analizu programa, odnosno povodom naredne revizije aranžmana.

Sosa je rekao da će pre toga Misija posetiti Srbiju na kratko u septembru kako bi se, naveo je, razgovaralo mahom o pitanjima vezano za budžet.

„Sledeća Misija koja će biti analiza ostvarenja programa biće u Srbiji u drugoj polovini oktobra. Razgovaraće se o merama, naročito na strani budžeta“, rekao je on.

(Tanjug)

Otpustiti 200.000 državnih činovnika u Srbiji?

Ostavite komentar

Ostavite komentar