Sosa: Ubrzati reformu sistema plata, pozdravljamo povećanje

BEOGRAD – Reforma sistema plata predstavlja korak u pravom smeru ka racionalizaciji javnog sektora, izjavio je danas šef kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji, Sebastijan Sosa, dodajući da MMF pozdravlja povećanje plata u Srbiji od početka godine i u javnom i u privatnom sektoru.

On je novinarima rekao da se na reformi sistema plata u javnom sektoru radi godinama, da se sa tim kasni, te da vlasti u Srbiji planiraju da novi sistem plata stupi na snagu tokom 2020. kada se uradi procena fiskalnih implikacija.

Upitan o jazu između plata u javnom i u privatnom sektoru, Sosa kaže da su nominalno i realno zarade od januara do aprila u proseku povećane 10 odsto.

„To povećanje se dešava i u privatnom i u javnom sektoru i to pozdravljamo“, naglasio je i naveo da su plate u javnom sektoru veće nego u privatnom, ali da u nekim sgementima nije tako.

Privatni sektor, smatra Sosa, treba da „uhvati korak“ kako bi se plate povećale, ali dodaje da istovremeno treba podržati i plate u javnom sektoru koje su male.

„Teško je da javni sektor privuče i zadrži radnike u nekim oblastima, kao što su informacione tehnologije… možete da vidite odlazak iz javnog sektora“, kaže.

Podsetivši da su i minimalne zarade značajno povećane, za skoro 10 odsto, Sosa je naveo da MMF pozdravlja takođe nameru vlasti u Srbiji da ponovo uvedu indeksaciju penzija što je i obaveza preuzeta PSI instrumentom potpisanim sa MMF-om, a podržava i nameru da se uvede švajcarska formula za indeksaciju penzija.

„Mi to podržavamo. Mislimo da je dobra ideja da se obezbedi prostor za povećanje penzija, a ne da se penzije povećavaju ad hok“, rekao je Sosa.

Najavio je nastavak tehničke pomoći MMF-a u reformi Poreske uprave Srbije i to u saradnji sa Svetskom bankom koja ima veliki projekat i kredit koji će podržati tu reformu.

Osvrćući se na stanje finansijskog sistema u Srbiji, istakao je da je on u dobrom stanju, da su problematični krediti brzo smanjeni i da su sada na nivou pre krize.

MMF, navodi Sosa, podržava monetarnu politiku Narodne banke Srbije kada je reč o smanjenju kamatnih stopa u bankarstvu što znači niže troškove zaduživanja, a kada je reč o deviznom kursu, smatra da srednjoročno postoji prostor i treba dozvoliti nešto veće fluktuacije deviznog kursa.

Upitan o mogućoj krizi radne snage i srečavanju odlaska mladih i obrazovanih iz Srbije, Sosa je rekao da se iz nedavno objavljenog dokumenta MMF-a o demografskim izazovima vidi opadajući trend radne snage ne samo u Srbiji nego u celom regionu, a još drastičnije u istočnoj Evropi.

Smatra da je za Srbiju izazov da spreči talas emigracije mladih i talentovanih, ali i da unapredi i promoviše povratak onih koji su otišli iz Srbije.

„Ne postoji čarobno rešenje. Pored većih plata, dinamičniji privatni sektor koji će stvarati prilike za preduzetništvo, unapređenje institucija i smanjenje percepcije korupcije, to bi sve bilo važno da se ublaži ovaj problem. Ovi izazovi zahtevaju da se reforme još hitnije sprovedu“, rekao je Sosa.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike