Sosa: Ubrzati reformu sistema plata, pozdravljamo povećanje

BEOGRAD – Reforma sistema plata predstavlja korak u pravom smeru ka racionalizaciji javnog sektora, izjavio je danas šef kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji, Sebastijan Sosa, dodajući da MMF pozdravlja povećanje plata u Srbiji od početka godine i u javnom i u privatnom sektoru.

On je novinarima rekao da se na reformi sistema plata u javnom sektoru radi godinama, da se sa tim kasni, te da vlasti u Srbiji planiraju da novi sistem plata stupi na snagu tokom 2020. kada se uradi procena fiskalnih implikacija.

Upitan o jazu između plata u javnom i u privatnom sektoru, Sosa kaže da su nominalno i realno zarade od januara do aprila u proseku povećane 10 odsto.

„To povećanje se dešava i u privatnom i u javnom sektoru i to pozdravljamo“, naglasio je i naveo da su plate u javnom sektoru veće nego u privatnom, ali da u nekim sgementima nije tako.

Privatni sektor, smatra Sosa, treba da „uhvati korak“ kako bi se plate povećale, ali dodaje da istovremeno treba podržati i plate u javnom sektoru koje su male.

„Teško je da javni sektor privuče i zadrži radnike u nekim oblastima, kao što su informacione tehnologije… možete da vidite odlazak iz javnog sektora“, kaže.

Podsetivši da su i minimalne zarade značajno povećane, za skoro 10 odsto, Sosa je naveo da MMF pozdravlja takođe nameru vlasti u Srbiji da ponovo uvedu indeksaciju penzija što je i obaveza preuzeta PSI instrumentom potpisanim sa MMF-om, a podržava i nameru da se uvede švajcarska formula za indeksaciju penzija.

„Mi to podržavamo. Mislimo da je dobra ideja da se obezbedi prostor za povećanje penzija, a ne da se penzije povećavaju ad hok“, rekao je Sosa.

Najavio je nastavak tehničke pomoći MMF-a u reformi Poreske uprave Srbije i to u saradnji sa Svetskom bankom koja ima veliki projekat i kredit koji će podržati tu reformu.

Osvrćući se na stanje finansijskog sistema u Srbiji, istakao je da je on u dobrom stanju, da su problematični krediti brzo smanjeni i da su sada na nivou pre krize.

MMF, navodi Sosa, podržava monetarnu politiku Narodne banke Srbije kada je reč o smanjenju kamatnih stopa u bankarstvu što znači niže troškove zaduživanja, a kada je reč o deviznom kursu, smatra da srednjoročno postoji prostor i treba dozvoliti nešto veće fluktuacije deviznog kursa.

Upitan o mogućoj krizi radne snage i srečavanju odlaska mladih i obrazovanih iz Srbije, Sosa je rekao da se iz nedavno objavljenog dokumenta MMF-a o demografskim izazovima vidi opadajući trend radne snage ne samo u Srbiji nego u celom regionu, a još drastičnije u istočnoj Evropi.

Smatra da je za Srbiju izazov da spreči talas emigracije mladih i talentovanih, ali i da unapredi i promoviše povratak onih koji su otišli iz Srbije.

„Ne postoji čarobno rešenje. Pored većih plata, dinamičniji privatni sektor koji će stvarati prilike za preduzetništvo, unapređenje institucija i smanjenje percepcije korupcije, to bi sve bilo važno da se ublaži ovaj problem. Ovi izazovi zahtevaju da se reforme još hitnije sprovedu“, rekao je Sosa.

(Tanjug)

Napišite komentar