U trendu

S&P: Najveći rizik od Bregzita za Irsku i Luksemburg

Posledicama eventualnog istupanja Velike Britanije iz EU najizloženije su Irska, Luksemburg, Malta i Kipar, pokazala je danas objavljena analiza rejting agencije S&P Global rejtings (Ratings). 

Ta agencija je iyradila „Indeks osetljivosti na Bregzit“, zasnovan na raznim pokazateljima – izvoz robe i usluga u Veliku Britaniju, direktna strana ulaganja, finansijski faktori i migratorni tokovi.

Indeks ne odražava moguće poremećaje do kojih bi istupanje Velike Britanije moglo da dovede u politici i na finansijskim tržištima, i ne uzima u obzir uticaj na devizno tržište. 

„Zajednička istorija i granica između Irske i Velike Britanije omogućavaju znatan protok robe i usluga, kao i migratorne tokove izmedju dve zemlje“, ističe S&P, podsećajući da Irci koji žive u Velikoj Britaniji i Britanci s prebivalištem u Irskoj čine 17,2 odsto irskog stanovništva. 

Druge zemlje izložene posledicama Bregzita su male južne finansijske luke – Malta i Kipar, tesno povezane sa Velikom Britanijom. 

Švajcarska i Belgija se nalaze na 5. i 6. mestu, pri čemu je faktor koji povećava izloženost Švajcarske značajna aktivnost njenog finansijskog sektora u Velikoj Britaniiji 

„Od 20 najizloženijiih zemalja, samo dve nisu iz EU – Švajcarska i Kanada, a samo Kanada nije u Evropi“, ističe se u izveštaju objavljenom dve sedmice pred referendum 23. juna, kada će se Britanci izjasniti o tome da li žele da ostanu u EU. 

Holandija je po indeksu SP na 7. mestu. Po jutros objavljenom istraživanju njenog Centralnog biroa za planiranje, BDP Holandije bi u slučaju Bregzita do 2030. godine opao za 1,2 odsto, odnosno za 10 milijardi evra. 

Slede Španija, Norveška, Švedska, Francuska, Nemačka i Danska, pa dve baltičke zemlje – Litvanija i Letonija. 

Poslednjih pet na listi najizloženijih posledicama Bregzita, su Kanada, Finska, Madjarska, Italija i Austrija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.