najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Spajanje Deleza i Aholda

Belgijska kompanija Delez i holandski Ahold dogovorili su spajanje čime će biti stvoren lanac s više od 6.500 prodavnica širom sveta.

Spajanjem te dve kompanije ukupne vrednosti od 26,07 milijardi evra, biće stvoren jedan od najvećih lanaca supermarketa u SAD, piše Vol strit džurnal (Wall Street Journal).

„Ovo je pravo spajanje jednakih, kombinovanje dva veoma komplementarna poslovanja za stvaranje vodeće u svetu maloprodaje hrane“, naveli su predsednici Aholda i Deleza, Jan Homen i Mats Janson.

Iako obe kompanije imaju sedišta u Evropi, oko 60 odsto svoje prodaje ostvaruju na američkom tržištu.

Delez ima supermarkete u Belgiji, Luksemburgu, Rumuniji, Grčkoj i Srbiji, a u SAD poseduje prodavnice Hanaford (Hannaford) i Fud lajon (Food Lion). Ahold u SAD ima lance Stop end šop (Stop&Shop) i Džajant (Giant).

Deoničari Deleza dobijaće 4,75 akcija Aholda za svaku Delezovu. Deoničari Aholda če imati oko 61 odsto te kompanije, a ostatak Delezovi, preneo je Asošiejted pres.

Ukupna prodaja proše godine dve kompanije iznosila je 54,1 milijardu evra.

Završetak spajanja bi trebalo da bude završen 2016. godine, a jednokratni torškovi će biti 350 miliona evra, posle čega bi, već u trećoj godini postojanja, trebalo da se uštedi 500 miliona evra stvaranjem Ahold Deleza.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike