U trendu

Španija donela zakon o zaštiti radnika kurirskih službi bez ugovora

 Španija je danas odobrila pionirski zakon koji platformama za kurirsku isporuku daje rok do sredine avgusta da zaposle radnike koji rade za njih.

To će se proveravati veštačkom inteligencijom koja se koristi za upravljanje radnom snagom.

Novi zakon koji je usvojila vladajuća koalicija levog centra posledica je presude najvišeg španskog suda prošle godine i donet je kada i druge zemlje Evrope i drugde odlučuju o modelu rada za takozvanu „ekonomiju  povremenih poslova“.

Taj potez držaave je razljutio digitalna preduzeća i neke radnike koji dostavljaju hranu, i danas su izašli na ulice španskih gradova, jer kažu da im je korisnije da budu samozaposleni.

Ministarka rada Jolanda Dias rekla je da je Španija prva sada donela zakon o odnosu platforma za isporuku i radne snage.

„Mi smo prethodnica i svet nas gleda“, rekla je Dias novinarima.

Ocenila je da taj potez zaštite najugroženijih radnika, do sada bez ugoora i osiguranja, odražava „nove vetrove“ širom sveta primenjivali za veću dobrobit građana.

„Radnici ne mogu prepustiti dušu tastaturi naših laptopa i drugih elektronskih uređaja“, rekla je Dias.

Zakon je rezultat sporazuma s glavnim sindikatima radnika i industrijskim udruženjima Španije, ali manje sindikalne grupe koje predstavljaju „Uber Eats“, „Deliveroo“, „Glovo“ i druge glavne firme na tom tržištu, tvrde da su bile izostavljene iz pregovora.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar