U trendu

Spanija uvodi privremeni porez na ekstra profit bankama i. . .

MADRID – Španija će udariti elektroprivredu i banke privremenim porezom na ekstra profit od kog očekuje da će prikupiti 7,0 milijardi evra u periodu 2023-2024, kako bi pomogla građanima da se izbore sa rastućom inflacijom, saopštila je danas vlada, što je izazvalo rasprodaju nekih bankarskih akcija.

Deonice Sabadel banke su pale za čak 12 posto, dok su Bankinter i Kaišbanka pale za oko 10 procenata nakon vladine objave, povukavši naniže španski indeks najlikvidnijih akcija IBEX 35, javlja Rojters.

Premijer Pedro Sančez je rekao u parlamentu, u govoru o stanju nacije, da bi godišnji prihod u 2023. i 2024. godini od poreza na vanredne profite elektroprivrednih kompanija ostvarene u ovoj i idućoj godini trebalo da dostigne po 2,0 milijarde evra, dok bi priliv od tog poreza za finansijske institucije trebalo da iznosi po 1,5 milijardi evra godišnje.

Sančez je naglasio da će vlada uvesti taj porez „velikim bankama jer su već počele da ostvaruju koristi od (očekivanog) povećanja kamatnih stopa“.

Analitičari, međutim, kažu da su banke pod pojačanim pritiskom zbog straha od recesije i mogućnosti da bilo kakvo povećanje kamata možda neće biti u obimu koji je očekivan.

„Uticaj na španske banke bio je momentalan jer se ova mera nije očekivala i došla je kao hladan tuš“, izjavila je Nurija Alvarez, analitičarka brokerske kuće Renta 4.

Ovaj namet će izvršiti dodatni pritisak na sposobnost zajmodavaca da generišu profit u trenutku kada će i njihova rezervisanja za potencijalne gubitke verovatno porasti, rekla je ona, dodajući da su banke čije je poslovanje uglavnom fokusitrano na domaće tržište jače pogođene od onih sa diversifikovanim operacijama, kao što su BBVA ili Santander, čije su akcije pale za oko 5,0 posto.

Deonice elektroprivrednih komunalnih preduzeća Iberdrola i Naturgi pale su između 0,4 i 0,7 odsto.

Sančez je takođe rekao da je inflacija, uzrokovana u velikoj meri invazijom Rusije na Ukrajinu, najveći izazov za Španiju i „ozbiljna bolest naše ekonomije koja osiromašuje sve, posebno najugroženije grupe“.

Španski premijer je najavio dodelu 100 evra mesečno u vidu dopunskih stipendija za studente starije od 16 godina koji već primaju stipendije, kao i besplatne karte za višestruke vožnje železnicom na prigradskim i međugradskim linijama od septembra do kraja decembra.

On je takođe dao zeleno svetlo glavnom planu razvoja nekretnina kojim se predviđa izgradnja 12.000 stambenih jedinica u Madridu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar