U trendu

Španske kompanije na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu

BEOGRAD – Španske kompanije četvrtu godinu zaredom predstaviće srpskim poljoprivrednicima najnapredniju špansku poljoprivrednu tehnologiju na 86. Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, koji se održava od 11. do 17. maja.
Izlaganje španskih kompanija organizuju Ekonomsko-trgovinsko odeljenje Ambasade Španije u Beogradu, u saradnji sa Španskom agencijom za izvoz i investicije (ICEX).
Kako se navodi u saopštenju Ambasade Španije, na Nacionalnom štandu te države, u Hali 1 Novosadskog sajma, sedam španskih kompanija ponudiće domaćoj publici inovativna i profesionalna rešenja u segmentima poput sistema za navodnjavanje, plastenika, đubriva i semenskog materijala.
Kompanije koje će se predstaviti na Novosadskom sajmu su Semillas Fito, Tradecorp, RKD, Saleplas, Caudal, Invernaderos Ima, Novagric.
Naime, poljoprivreda je jedan od temelja španske ekonomije i društva, skoro polovina španske teritorije koristi se za poljoprivredu i stočarstvo, što je u 2017. činilo skoro tri odsto bruto dodatne vrednosti, odnosno 31,3 milijarde evra.
Vrednost proizvodnje u poljoprivrednoj industriji iste godine dostigla je 50,6 milijardi evra, 4,5 odsto više nego u 2016. godini, što Španiju čini četvrtim najvećim proizvođačem u Evropi.

Takođe, Španija je najveći proizvođač i izvoznik voća i povrća u EU, a treći u svetu, posle Kine i Sjedinjenih Americkih država, u 2017. trećina od ukupne proizvodnje povrća u EU došla je iz Španije.

Kada je reč o poljoprivrednoj tehnologiji, potreba za zaštitom useva, ali i za optimizacijom proizvodnje i garancijom kvaliteta, doprinela je tehnološkom razvoju i usavršavanju, što je Španiju učinilo jednom od vodećih zemalja u toj oblasti.

U Španiji postoji 700 proizvođača poljoprivredne opreme i mehanizacije, koji svoje proizvode plasiraju širom sveta, a vrednost izvoza u tom sektoru iznosi 1,4 milijarde evra.
Izvoz španske poljoprivredne opreme u Srbiju raste iz godine u godinu, prošle godine iznosio je više od milion evra, a srpski poljoprivrednici najviše su zainteresovani za uvoz španske opreme i tehnologije za zaštitu useva, prehrambenu industriju, ali i za poljoprivrednu mehanizaciju, sisteme za navodnjavanje…

Španska agencija za izvoz i investicije (ICEX) je španska državna agencija koja ima za cilj upoznavanje stranih tržišta sa raznovrsnom i kvalitetnom ponudom španskih kompanija, kao i promociju Španije kao destinacije za strane direktne investicije.
Preko mreže Ekonomsko-trgovinskih odeljenja pri španskim ambasadama širom sveta, ICEX pruža sve potrebne informacije o španskom tržištu i ponudi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar