U trendu

Španske kompanije planiraju da šire poslovanje u Srbiji

BEOGRAD – Španske kompanije koje su već prisutne u Srbiji planiraju proširenje svog poslovanja, kaže državna sekretarka za trgovinu Španije Šiana Mendes, koja ima vrlo pozitivna očekivanja od daljeg razvoja saradnje Španije i Srbije.
U pauzi Prvog poslovnog foruma Španija – Srbija, Mendes je novinarima rekla da današnji skup unapredi uspešnu saradnju privednika dve države.

Istakla je da tgovinska razmena sa Srbijom poslednjih godina stalno raste, da su u Srbiji prisutne brojne španske investicije, ali da to nije dovoljno.

„Poslovni forum je prilika da se privrednici iz Španije i Srbije upoznaju , razgovaraju i sagledaju načine za uspostavljanje i proširenje saradnje“, rekla je Mendes.

Ona je poručila da dve države mogu da sarađuju naročito u oblasti zaštite životne sredine, ali i u sektoru građevinarstva.

„Upoznaćemo se sa projektima ministarstava zaštite životne sredine i građevine, kao i projektima planiranim u Beeogradu za koje smo zainteresovani“, rekla je Mendes.

Španija je zainteresovana i za projekte javno-privatnog partnerstva, kao i za saradnju među privrednicima, dodala je, pozivajući srpske kompanije da se ukoliko imaju bilo kakvo pitanje obrate Trgovinsko-ekonomskom odeljenju ambasade Španije u Beogradu.

Navela je da je od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruzivanju, porastao izvoz iz Srbije u Španiju, kao i da je olakšan ulazak srpskih proizvoda na špansko tržište.

Među proizvodima iz Srbiji koji su najinteresantniji za špansko tržište pomenula je proizvode od gume, nameštaj, papir, karton, žitarice i proizvode od plastikr.

Upitana koji bi to konkretan projekat mogao da bude realizovan u Srbiji u narednom periodu, Mendes je navela da u Srbiji već posluje značajan broj španskih kompanija.

„Razgovarali smo i znam da hoće da proširuju svoje poslovanje, a pojedini iz regiona planiraju da dođu u Srbiju. Pratićemo situaciju, ne možemo još da otkrijemo, ali radićemo sve da se to što pre realizuje“, kazala je Mendes.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan rekao je novinarima da je poslovni forum započinajnje novog puta potpuno otvorenih vrata za saradnju, a da značajan prodor može biti ostvaren u saradnji u oblasti zaštite životen sredine.

„Pozvali smo španske kompanije da dođu i vide projekte koji postoje u Ministarstvu“, rekao je Trivan koji je naglasio da u tome što su na današnjem skupu ambasador Španije u Srbiji, gradonačelnik Beograda i on kao ministar nosili zelenu kravatu vidi simboliku i pozitivnu poruku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.