U trendu

Španski građevinski giganti sledeće nedelje u Srbiji

BEOGRAD – Predstavnici jedne od najvećih svetskih infrastrukturnih kompanija Aksiona infrastruktura (AČIONA infrastructure) iz Španije boraviće sledeće nedelje u Beogradu kako bi razgovarali sa srpskim privrednicima i zvaničnicima o saradnji na projektima u Srbiji.

U pitanju je konglomerat kompanija koje rade na projektima u oblasti koncesija, građevinarstva, u sektoru prerade vode kao i na izgradnji industrijskih postrojenja, a zapošljavaju 35.000 radnika širom sveta.

Uoči poslovnog foruma „Španija-Srbija“, koji se održava 23. i 24. oktobra u Beogradu, šef Ekonomskog i trgovinskog odeljenja Španije u Srbiji Havijer Alvarez (Francisco Javier Álvarez Casanova), navodi da će pored predstavnika „Aksione“, na Forumu biti prisutno još dvadesetak kompanija.

Među njima je još jedna velika španska kompanija – „FČ“, specijalizovana za zaštitu životne sredine i upravljanje otpadom, koja posluje u 5.000 opština širom sveta, a predstavništvo ima i u Beogradu.

„Španske kompanije koje dolaze na ovaj Forum traže stabilne partnere za dugoročnu saradnju i želimo da se upoznaju sa prednostima poslovanja i mogućnostima proizvodnje u Srbiji“, kaže Alvarez.

Na Forumu će, dodaje, biti i predstavnici velikih firmi iz sektora transporta i saobraćaja, obnovljivih izvora energije, tekstilne i modne industrije kao i agro-prehrambenog sektora i poljoprivrede.

Kaže da je namera foruma da se predstavnici dve privrede bolje upoznaju kroz jačanje ekonomske saradnje te poveća prisutnost Srbije u Španiji i obrnuto.

„Građani dve zemlje se ne poznaju dovoljno. Prve asocijacije, kada se u Španiji spomene Srbija, su sport i srpski sportisti“.

Navodi da Španci na pomen Srbije odmah pomisle na tenisera Novaka Đokovića, Radomira Antića jedinog fudbalskog trenera koji je trenirao igrače tri španska kluba, Real Madrida, Ateltiko Madrida i Barselone, kao i na košarkaša Dejana Bodirogu.

Želja je zato, da se pored sportista, u Španiji govori i o srpskim kompanijama.

Preteklih godina, navodi, povećava se broj španskih turista koji dolaze u Srbiju kao i studenata koji dolaze na razmenu na Univerzitet u Beogradu i druge fakultete u Srbiji.

„Njihove impresije su veoma pozitivne, vraćaju se u Španiju očarani srpskom kulturom, istorijom i gostoprimstvom. Srpski mentalitet je veoma sličan španskom, čak bih rekao da je prisutan mediteranski duh u Srbiji koji nama špancima odgovara i čini da se ovde osećamo kao kod kuće“, kaže Alvarez.

S druge strane, ukazuje, kada je reč o poslovanju i o saradnji privrednika dve zemlje, španske i srpske firme se ne poznaju dovoljno, ali će priliku za upoznavanje imati, poručuje, na dvodnevnom poslovnom forumu „Španija-Srbija“.

Alvarez ocenjuje da je Srbija na dobrom putu što, kaže, potvrđuju i makroekonomski pokazatelji.

„Srbije je na sigurnom putu ka EU, srpsko tržište raste i na taj način privlači strane kompanije i investitore“.

Približavanje Srbije Evropskoj uniji privlači i sve više investitora, objašnjava Alvarez i podseća da je isto tako bilo u svim državama koje su prošle put učlanjenja u EU.

„Srbija je svakako još uvek u procesu reformi ali zahvaljujući velikom trudu, danas Srbija ima stabilnu ekonomiju i predstavlja rastuće tržište što svakako privlači investitore“, ukazuje Alvarez.

Navodi da u našoj zemlji posluje oko 30 španskih kompanija, da ovaj broj stalno raste te da na dolazak investitora iz drugih zemalja utiču i pozitivna iskustva Španaca koji rade u Srbiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.