U trendu

Špar: Naš sledeći korak je Srbija

BEOGRAD – Špar, jedan od najvecih trgovinskih lanaca u Evropi planira da dođe u Srbiju, potvrdio je danas direktor Špara za proširenje i razvoj Boštjan Brantuša i dodao da će Špar napraviti taj korak tek pošto stabilizuje tržište u Hrvatskoj.

„Da. Špar ima planove za Srbiju“, rekao je Brantuša za B92 na marginama CEE Properti Foruma u Beču.

Prema njegovim rečima, Špar će, nakon stabilizacije tršišta u Hrvatskoj, gde sada intezivno rade, preći na tržište Srbije.

„Sada prvo moramo da završimo Hrvatsku. Takav je plan, i kada se stabilizuje tržište u toj zemlji, naš sledeći korak je pogledati šta se radi u Srbiji“, rekao je Brantuša.

Prema njegovim rečima, za sada kompanija nema vremensku odrednicu, ali ističe da su predstavnici kompanije, a i on lično, s vremena na vreme u Beogradu i Srbiji i da se upoznaju sa tržištem.

Brantuša je dodao da će „planovi sigurno biti poznati u doglednoj buducnosti“.
Na pitanje da li bi to bila akvizija, Brantuša kaže da će takođe sam način ulaska Špara u Srbiju zavisiti od trenutne situacije na tržištu.

Brantuša je, komentarišući aferu Agrokor, koja je uzdrmala region, dodao da je i te kako Agrokor uticao na njih, ali i da u svemu vide šansu.

„Apsolutno utiče. Mogu da kažem da je u ovoj situaciji Špar preuzeo inciijativu jer je situacija baš prava za to. S jedne strane akvizicijom trgovina Bille dobili smo 20 drugih trgovina. Tako da je Špar za ove dve godine iz 10 trgovina narastao na 100“, naveo je Brantuša.

Objašnjavajući da li u regionu ima mesta za velike igrače, poput Lidla koji bi do kraja godine trebalo da otvori prve prodavnice i u Srbiji, i šta to znači pre svega za potrošače, on je rekao da na tržištu ima mesta za sve.

„Poznajem situaciju iz Slovenije gde sam bio 25 godina, ista situacija je bila tamo. Počeli su jedan za drugim da dolaze veliki trgovinski lanci, mesta ima, ali upravo zbog same konkurencije poenta je biti bolji prema kupcu, rekao je on.

Brantuša je na pitanje da li to onda znači da veliki lanci donose i niže cene, odgovorio sa da.

„Da, niže cene, bolja usluga, bolji odnos prema kupcu. Ekonomska racionalizacija samog ritejla. I to je u Sloveniji na primer, doneo Lidl i drugi i to se dalje odražava prema Hvatskoj, a verovatno će se to tako odražiti i na tržite Srbije“, rekao je Brantuša.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.