U trendu

Spasić: Inicijativa Pojas i put istorijska šansa za Srbiju

Srbija je u inicjativi Jedan pojas, jedan put dobila izuzetno značajnu ulogu i ima istorijsku šansu da, zahvaljujući svojoj geopolitičkoj poziciji, kao i političkim, privrednim i vojnim odnosima sa Kinom realizuje brojne ekonomske ciljeve i u kratkom roku postane ključna država u jugoistočnoj Evropi.

To je u autorskom tekstu za Kinesku medijsku grupu (CMG), povodom trećeg Foruma inicijative Pojas i put održanog 18-19. oktobra u Pekingu, ocenio predsednik Centra za bezbednosnu i međunardonu politiku Zoran Spasić.

Prema njegovim rečima puni efekat sporazuma potpisanih u Kini biće vidljivi u predstojećim mesecima i godinama. Preko 10.000 srpskih proizvoda će biti potpuno oslobođeno carinskih dažbina. Samo tokom 2022. izboz robe iz Srbije u  Kinu, dostigao je rekordnih 1,2 milijarde dolara, naglasio je.

Kada je reč o odnosima Srbije i Kine u tekstu se ocenjuje da su oni na najvišem  bilateralnom istorijskom nivou zahvaljujući ličnim odnosima predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Kine Si Đinpinga.

Kina i Srbija su čelični prijatelji koji su uvek jedan uz drugog u teškim trenucima i uzajemno se pomažu. Osmi  susret predsednika Vučiča i predsednika Sija je istorijski. Kina je jedan od najznačajnijih investitora za našu zemlju, ulaže u industriju, fabrike, industrijske parkove, putnu i železničku infrastrukturu i ti iznosi se mere milijardama evra, ukazuje autor.

U tekstu se naglašava i da Srbija ima podršku Kine za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta i da  u narednom periodu može da računa na još snažniju i čvršću podršku Kine u tome.

Pod naslovom “Inicijativa Pojas i put: Stub razvoja globalne zajednice” autor piše o trećem Forumu za međunarodnu saradnju Pojas i put i podseća da je predsednik Kine Si Đinping u uvodnom obraćanju rezimirao plodna dostignuća i dragocena iskustva u proteklih 10 godina i najavio osam velikih koraka koje će Kina preduzeti da podrži zajedničku težnju ka visokokvalitetnoj saradnji, u okviru inicijative.

 Predsednik Si Đinping, je artikulisao osam vodećih principa, koji se mogu opisati sledećim rečima: povezanost, otvorenost, saradnja, zeleni razvoj, inovacija, razmena, integritet i izgradnja institucija. Ovih osam koraka su u skladu sa pravcem napretka ove epohe i stoga poseduju visok stepen predviđanja, naveo je autor.

Prema njegovim rečima, te specifične mere naglašavaju oblasti, kao što su digitalna ekonomija, tehnološke inovacije, zeleni razvoj i poboljšanje sredstava za život, a sve su to ključne tačke svih zemalja širom sveta. Ovih osam koraka demonstrira put, onaj koji podstiče sve da se pridruže, podržavaju jedni druge i postignu zajednički uspeh, obezbeđujući svetliju budućnost za sve.

Autor ukazuje i da je “ još jedan važan transformativni aspekt inicijative  Pojas i put  na globalnu ekonomiju – promena načina razmišljanja” jer “naglašava saradnju između svih zemalja učesnica radi postizanja zajedničkih ekonomskih ciljeva” što, kako je dodao,  “promoviše ekonomska partnerstva zasnovana na zajedničkim interesima”.

Razlog zašto je inicijativa Pojas i put, postala najveća međunarodna platforma za  saradnju na svetu, je zato što stoji na pravoj strani istorije. Zajednička izgradnja Pojasa i puta, doprinosi izgradnji mira i saradnje, otrvorenosti i uključenosti, uzajemnog učenja i uzajemne koristi, ocenjuje se u tekstu.

Od podnošenja inicijative 2013. godine, Kina je uvek sarađivala sa zemljama u razvoju na osnovu uzajamnog poštovanja, jednakosti i uzajamne koristi i pružala pomoć bez ikakvih političkih uslova, što je efikasno promovisalo lokalni ekonomski i socijalni razvoj i poboljšalo životne uslove ljudi. Čvrsta posvećenost multilateralizmu od suštinske je važnosti za svetsku bezbednost, stabilnost i razvoj. Globalni izazovi zahtevaju da sve države rade zajedno, a solidarnost i saradnja su najmoćnija oružja, dodaje se.

Kina je pružila nesebičnu pomoć zemljama u razvoju, uspostavila je i poboljšala mehanizme saradnje poput Kine i Afrike, Kine i Latinske Amerike, Kine i arapskih država, i Kine i pacifičkih ostrvskih zemalja i sprovela opsežnu saradnju u okviru dobrovoljnih i obostrano korisnih uslova za pružanje podrške zemljama u razvoju.

Od 2013. do 2022. kumulativna vrednost uvoza i izvoza između Kine i zemalja partnera inicijative Pojas i put, dostigla je 19,1 hiljada milijardi dolara, sa prosečnom godišnjom stopom rasta od 6,4 odsto. Inicijativa Pojas i put je postala najveći i najkorisniji projekat u modernoj istoriji sveta za promovisanje zajedničkog razvoja i zajedničkog prosperiteta.

U potrazi za zajedničkim razvojem i prosperitetom, ideološka konfrontacija, geopolitičko rivalstvo i blokovska politika nisu izbor. Globalni izazovi zahtevaju da sve države rade zajedno, a solidarnost i saradnja su najmoćnija oružja, zaključuje autor.

Foto: Zoran Spasić, predsednik Centra za bezbednost i međunarodnu politiku (Kineska medijska grupa)

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar