U trendu

Spasojević: Ne izlazim iz biznisa, kupiću svoju firmu iz stečaja

Kompaniju ITM grupa koja se prodaje iz stečaja kupiće, kako je danas rekao, dosadašnji suvlasnik Toplica Spasojević.

On je za Betu rekao da neće dozvoliti da neko drugi kupi kompaniju jer ne želi da izadje iz biznisa koji se zasniva na uvozu robe, već da je samo reč o „restrukturiranju preko stečaja“ i da će ITM grupu kupiti druga firma koja je pod njegovom kontrolom.

Stečajni upravnik oglasio je prodaju ITM grupe kao pravnog lica javnim nadmetanjem, jer je u tu firmu uveden stečaj krajem oktobra prošle godine pošto nije poštovala Unapred pripremljeni plan reorganizacije (UPPR), usvojen 2014. godine.

Predlog za pokretanje stečaja podnela je država, odnosno državna Agencija za osiguranje depozita, i predstavnici dve banke u stečaju – Univerzal banke i Privredne banke Beograd, koja je takodje državna.

Spasojević je rekao da je „sve pod kontrolom i da je bankarske dugove otkupio ruski partner koji će nastaviti da posluje s njim“.

„S bankama smo napravili dogovor, one su namirene i ITM grupa će se restrukturirati kupovinom iz stečaja“, rekao je Spasojević.

Na pitanje zašto je kompanija zapala u teškoće, Spasojević je rekao da su problemi nastali 2008. godine kada je počela svetska kriza.

„IMT grupa je jedan od najvećih uvoznika, uvozimo robu svetskih brendova i u prvom talasu 2008. godine izgubili smo sedam-osam miliona evra, a skoro isto toliko i u drugom talasu krize“, rekao je Spasojević.

Dodao je da kompanija ima firme na Kipru i u Makedoniji i da će se „za mesec dana sve znati kada se okonča kupoprodaja iz stečaja“.

Zvanično, vlasnik ITM grupe je kiparski „Dagenam“, čiji su vlasnici po 50 odsto Spasojević i Siniša Raković.

ITM grupa ima oko 1.100 radnika, a najznačajnija imovina je zemljište u Šimanovcima i Pećincima i logističko-distributivni centar površine 13.181 kvadratnih metara u Šimanovcima sa opremom.

Procenjena vrednost stečajnog dužnika ITM grupe, kao pravnog lica je oko 1,012 milijardi dinara, a početna cena oko 506 miliona dinara.

Rok za uplatu depozita od oko 202,2 miliona dinara je 14. septembar, ponude se moraju dostaviti do 17. septembra a javno nadmetanje biće održano 21. septembra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.