U trendu

Spoljnotrgovinski bilans EU ponovo u blagom plusu

Spoljnotrgovinski bilans EU je u drugom tromesečju ove godine posle šest uzastopnih kvartala u minusu ponovo zabeležio blagi suficit zahvaljujući padu cene energenata.

Najnoviji trgovinski podaci pokuzuju da je u drugom kvartalu 2023. izvoz opao za 2,0 odsto, a uvoz za 3,5 odsto što je rezultiralo skromnim suficitom od milijardu evra, prenela je danas evropska statistička agencija Eurostat.

Ipak, reč je o jasnom napretku u poređenju sa deficitom od 155 milijardi evra u trećem kvartalu 2022. godine kao najviši od 2019. godine.

Smanjenje vrednosti uvoza u EU u drugom tromesečju direktno je povezano sa padom vrednosti uvezenih energenata i sirovina od  15,6 odsto, odnosno 10,9 odsto odsto u odnosu na prvo tromesečje.

U izvozu je smanjenje zabeleženo u svim sektorima, sa izuzetkom mašinske industrije i automobila (plus 2,5 odsto).   

Najveće smanjenje izvoza je bilo u oblasti energije (minus 22,5 odsto) i sirovina (minus 9,3 odsto).

U drugom kvartalu EU je imala suficit od 15,6 milijardi evra u trgovini pićem, hranom i duvanskim proizvodima, i od 48,5 milijardi u trgovini hemijskim proizvodima.

Trgovinski balans je u mašinskoj i industriji automobila rastao trećeg uzastopnog kvartala i dostigao suficit od 52,4 milijarde evra. To je ipak još daleko od suficita od 60,7 milijardi u prvom kvartalu 2019.

U oblasti energije, trgovinski balans se sa deficita od 115,3 miliijarde evra u prvom kvartalu, popravio na 100 milijardi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar