U trendu

Spor Izraela i Libana oko gasnog polja na pomorskoj granici

Ministar Libana za energetiku Cezar Abi Kalil najavio je danas da će Liban nastaviti da istražuje nalazišta nafte i gasa kraj pomorske granice s Izraelom, uprkos tome što Izrael polaže pravo na polje, čime izaziva osudu te arapske zemlje.

Abi Kalil je to rekao Asošiejted presu dan pošto je ministar odbrane Izraela Avigdor Liberman nazvao „vrlo provokativnim“ istraživanje Libana na pomorskoj granici izmedju dve zemlje, tvrdeći da je gasno polje „nesumnjivo naše“, kako je rekao.

Libermanova izjava je izazvala oštru osudu ekstremističkog libanskog Hezbolaha i zvaničnika Libana, uključujući premijera Saada Haririja – saveznika Zapada, koji ju je opisao ko „flagrantnu provokaciju koju Liban odbacuje“.

U decembru je Vlada Libana odobrila da tri medjunarodne kompanije – italijanska Eni, francuski Total i ruski Novatek, istražuju naftna polja u Sredozmenom moru ne bi li utvrdile da li ima nafte i gasa.

„Smatramo da je ta (Libermanova) izjava agresija na suverenitet Libana“, rekao je ministar energetike Abi Kalil, dodavši da je polje unutar libanskih teritorijalnih voda i da je Liban odredio svoje pomorske granice u skladu s medjunarodnim propisima.

On je rekao i da je Bejrut o tome obavestio UN i dao lokacije svojih granica nakon demarkacije, najavivši da će tri kompanije početi bušenje naredne godine.

To bi moglo da izazove nesporazum s Izraelom koji je već započeo eksploataciju velikog gasnog polja „Tamar“, a očekuje da eksploatacija još većeg polja „Levijatan“ počne iduće godine.

Na 800 kvadratnih kilometara mora pravo polažu obe susedne zemlje koje su tehnički i dalje u ratnom stanju. Izrael i proiranski šiitski Hezbolah ratovali su više od mesec dana u leto 2006. godine.

„Upotrebićemo sredstva koja su nam na raspolaganju da bismo zaštitili svoja prava u vodama Libana“, rekao je Kalil.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.