U trendu

Sporazum o dualnom obrazovanju za poslove u civilnom vazduhoplovstvu

Privredna komora Srbije, JAT tehnika, Er Srbija i Aerodrom „Nikola Tesla“ potpisali su danas sporazum o saradnji, čime su te tri kompanije uključene u organizaciju i realizaciju praktične nastave za 150 učenika Vazduhoplovne akademije, od naredne školske godine.

Ministar prosvete Mladen Šarčević je posle potpisivanja sporazuma rekao da je prema prošlogodišnjem izveštaju kompanije Boing evropskim kompanijama potrebno 600.000 mladih avio-mehaničara, pa je i školovanje tih kadrova prepoznato kao globalni problem.

„Srbija je na dobrom putu, u našem sistemu obrazovanja od sledeće školske godine po dualnom modelu školovaće se 150 djaka u sektoru civilnog vazduhoplovstva, za koje verujemo da će biti uspešni avio-tehničari, mehatroničari, tehničari vazdušnog saobraćaja“, istakao je Šarčević, saopštila je PKS.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je rekao da se na uvodjenju dualnog obrazovanja aktivno radi iz dana u dan i da je napravljen veliki pomak u protekle dve godine.

„Pripremljen je veliki broj novih profila, od kompanija dobijamo podatke šta im je potrebno, a do sada je u pilot projektima, koje realizujemo sa partnerima iz Nemačke, Austrije i Švajcarske, učestvovalo više od 1.000 učenika“, istakao je Čadež.

On je rekao da je Beograd postao centar avio saobraćaja u ovom delu Evrope i da bi zadržao tu poziciju neophodni su mladi, obrazovani i obučeni ljudi koji će znanje i veštine steći u kompanijama.

Po modelu dualnog obrazovanja od školske 2017/18 školovaće se profili avio-tehničar, mehatroničar za transportne sisteme aerodroma, tehničar vazdušnog saobraćaja, tehničar vazdušnog saobraćaja za spasavanje i tehničar vazdušnog saobraćaja za bezbednost.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.