U trendu

Sporazum o saradnji Pokrajinske vlade i NALED-a

Pokrajinska vlada i Nacionalna alijanska za ekonomski razvoj (NALED) potpisali su danas Sporazum o saradnji na stvaranju povoljnog ambijenta za poslovanje i investiranje u Vojvodini.

Kako je saopštio NALED, ključni preduslovi za uspeh biće jačanje kapaciteta gradova i opština za rad sa privredom i stvaranje prilika za realizaciju ulaganja putem javno-privatnih partnerstava.

Sporazum su potpisali pokrajinski premijer Igor Mirović i predsednik Upravnog odbora NALED-a Goran Kovačević, u prisustvu ministarke državne uprave i lokalne samouprave Ane Brnabić.

„Sporazum o saradnji za nas je velika šansa, jer su opštine koje su saradjivale s NALED-om imale konkretnu korist u vidu pojednostavljivanja administrativnih procedura i bržeg ekonomskog razvoja“, rekao je Mirović.

Goran Kovačević je rekao da do kvalitetnog ambijenta za poslovanje privrede i efikasne administracije, vojvodjanske opštine mogu da stignu prolaskom kroz program sertifikacije opština s povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi (BFC SEE), koji daje jasne smernice kako da postanu efikasan servis privrede i investitora.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić izrazila je nadu da će sporazum doneti puno konkretnih rezultata u razvoju gradova i opština, što je prioritet Vlade Srbije.

Prema tom sporazumu, Pokrajinska vlada i NALED pratiće i usmeravati sprovodjenje strateških i razvojnih planova vojvodjanskih opština, podržaće formiranje i jačanje kapaciteta opštinskih kancelarija za lokalni ekonomski razvoj, sprovesti specijalizovane obuke za usavršavanje službenika na lokalu.

U planu je i uvodjenju e-uprave i jednošalterskog sistema kroz pojednostavljivanje procedura,  kao i promovisanje investicionih potencijala i konkurentske prednosti gradova i opština u Vojvodini.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.