U trendu

Sporazum SRB i VB o međunarodnom drumskom saobraćaju

BEOGRAD – Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i britanski ministar za transport Džesi Norman potpisali su danas u zgradi britanskog parlamenta u Londonu Sporazum o međunarodnom drumskom saobraćaju između Srbije i Velike Britanije.

„Ovo je važan dan pre svega za srpske prevoznike jer sporazum koji smo danas potpisali predviđa potpunu liberalizaciju drumskog saobraćaja između naše dve zemlje i prevoz tereta bez dozvola i licenci koje su do sada predstavljale problem. Takođe, razgovarali smo i o vazdušnom saobraćaju i bilateralnom sporazumu koji ćemo uskoro usaglasiti i u ovoj oblasti“, izjavila je Mihajlovićeva.

Britanski ministar rekao je da je taj sporazum ogroman korak napred za obe zemlje i dalju međunarodnu saradnju.

„Izuzetno sam zadovoljan zbog postignutog dogovora, to je važno za moju zemlju, važno je i za Srbiju. Otvoreni smo za svaku saradnju, razmenu znanja i iskustava kada je u pitanju saobraćaj i infrastrukturni projekti u ovoj oblasti“, rekao je Norman.

Sporazum o međunarodnom drumskom saobraćaju između Velike Britanije i Srbije predviđa liberalizaciju transporta sa Srbijom, čime se znatno poboljšava pozicija srpskih transportera u međunarodnom prevozu tereta.

„Ovo je dobra vest za srpske prevoznike imajući u vidu činjenicu da su robna razmena i broj prevoza koje oni obavljaju sa Velikom Britanijom u stalnom porastu“, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je pozvala ministra Normana da poseti Beograd, što je i britanski kolega prihvatio, a među temama razgovora u Srbiji biće i potpisivanje protokola između dva ministarstava o razmeni znanja i iskustava u vođenju velikih infrastrukturnih projekata.

Po završetku sastanka potpredsednica Vlade poklonila je britanskom ministru Džesiju Normanu sliku u zlatovezu, rad žena sa sela koje u okviru projekta „Uposlimo 1000 žena u ruralnim područjima“ izrađuju tradicionalne proizvode iz srpske kulturne baštine.

Mihajlovićeva je od britanskog kolege dobila knjigu sa posvetom.

Pre ovog sastanka ona je sa saradnicima obišla i najveće gradilište u Britaniji i Evropi, izgradnju pruge ispod Londona.

Reč je o projektu koji je vredan više od 15 milijardi funti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.