Sprečiti donošenje zakona o poljoprivrednom zemljištu

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić upozorio je danas da će ukoliko Predlog izmena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu bude usvojen u Skupštini Srbije, iz temelja biti izmenjeni i uništeni vojvođanski i srpski agrari zatražio da bude povučen iz procedure.

Najavljeno je da će Pokrajinska vlada, ukoliko predlog ne bude povučen, podneti amandmane na njega koje će uputiti parlamentu i da će iskoristiti sva institucionalna i vanistitucionalna stredstva da spreči  donošenje u predloženom obliku. Pod vaninstitucionalnim sredstvima Pajtić je najavio proteste.

On je na konferenciji za novinare u Novom Sadu ocenio i da se ovim predlogom uvodi mogućnost prodaje državnog poljoprivrednog zemljišta i pravo prvenstva zakupa na 30 godina, u kojem se kaže da će se to zemljište davati pravnim licima, protiv čega je pokrajinska vlada apsolutno protiv, jer je to neobnovljivi razvojni resurs.

„Kaže se da će se državno zemljište davati pravnim licima, odnosno tajkunima, a isključuje se mogućnost da će se davati poljoprivrednicima, uvodi se feudalizacija i imaćemo nekoliko feudalaca na državnom zemljištu. I to bez aukcije i licitacije, već tako što će komisija ministarstva usvojiti investicioni plan nekog pravnog lica. Samo što nisu napisali i imena tajkuna bliska režimu (premijera Aleksandra) Vučića“, kazao je Pajtić.

Kako je naveo, ako ovakav predlog zakona bude usvojen, staviće se tačka na budućnost sela u narednih 100 godina, jer kada se jednom zemljište otuđi, više se ne može vratiti, a u Vojvodini trenutno više od 50.000 porodica živi od zakupa državnog zemljišta.

„Radi se o otuđenju nacionalnog zemljišta, o zločinu prema 50.000 ljudi, jer nijedan tajkun neće otvoriti toliko radnih mesta“, dodao je Pajtić.

On je upozorio i na restituciju, odnosno da će se pojaviti problem i tokom ovog procesa ukoliko zemljište bude prodato, obesmisliće se zahtevi za povratak imovine ljudima kojima je ona već jednom bila oteta.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Branislav Bogaroški rekao je da je Pokrajinska vlada više meseci pokušavala da utiče na izmenu nacrta, da je u Novom Sadu osim javne rasprave organizovan i okrugli sto, ali da su samo neki od predloga uvršeni u nacrt.

„Ako bude 30 odsto zemlje u lokalnim samoupravama u zakupu, šta će ostati“, zapitao je Bogaroški i dodao da ako se od 450.000 hektara zemlje u Vojvodini oduzme oko 150.000 koje odlazi u zakupe i oduzme deo namenjen restituciji, poljoprivrednicima neće ostati ništa.On je podsetio i na činjenicu da će od 1. septembra 2017. godine biti omogućeno i stranim građanima da kupe zemljište u Srbiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.