U trendu

SRB i BUG da unaprede saradnju, koriste tek 20% mogućnosti

SOFIJA – Ambasador Srbije u Bugarskoj Željko Jović založio se za podizanje privredne saradnje između Srbije i Bugarske na viši nivo, navodeći da dve zemlje trenutno koriste samo 20 odsto raspoloživih poslovnih mogućnosti, objavila je danas Bugarska trgovinska i industrijska komora (BC CI).

„Treba da unapredimo naše partnerstvo i uspostavimo nove kontakte, kako bi Srbija i Bugarska izašle iz krize bolje pripremljene i sa zajedničkim ciljevima“, rekao je srpski diplomata na virtuelnoj poslovnoj konferenciji koju je organizovao BC CI, i na kojoj je učestvovalo oko 60 visokih rukovodilaca kompanija iz dve susedne države.

Predsednik BC CI Cvetan Simeonov naglasio je da se bilateralni odnosi zasnivaju na dobrosusedstvu, tradiciji poslovne saradnje, kontinuitetu robnih tokova i investicijama, prenosi bugarska novinska agencija BTA.

Bugarski ambasador u Srbiji Radko Vlajkov naveo je da je bilateralna trgovina porasla za 58 odsto u protekle četiri godine.

„Razumljivo je što zbog korona pandemije podaci za prvu polovinu 2020. pokazuju pad bilateralne trgovine od 11,1 odsto u odnosu na prvo lanjsko polugodište. Politički odnosi između Sofije i Beograda su bolji nego ikad pre“, rekao je Vlajkov, ocenivši da ta pozitivna klima otvara prostor za značajno jačanje trgovinskih i ekonomskih odnosa.

Prema rečima Mihaila Vesovića, direktora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u Privrednoj komori Srbije, obe strane su zainteresovane za unapređenje bilateralnih veza, iako je u 2020. izgubljeno 10 odsto u dvosmernoj trgovini.

„Više od 3.000 kompanija sa obe strane održavaju neprekidne kontakte“, dodao je Vesović.

Bugarske investicije u Srbiji premašuju 20 miliona evra, navodi agencija BTA.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar